GoneWest spant raspaardjes Trixie Whitley en Lara Chedraoui voor de huifkar van de oorlogsherdenking

Redactie KW

De derde editie van GoneWest, het culturele herdenkingsprogramma rond de Eerste Wereldoorlog van de provincie West-Vlaanderen, zet in september sterke vrouwen en een imposante reus centraal.

Geen Woordfront, Lichtfront of gelijk welk ander front voor de derde editie van GoneWest, wel een rijkgevuld cultuurprogramma geconcentreerd in de maand september, met veel aandacht voor literatuur, muziek en beeld. Het programma, dat de naam ‘Von Westen Nichts Neues’ meekreeg, werd dinsdag voorgesteld door Myriam Vanlerberghe, gedeputeerde voor Cultuur.

Op 4 september wordt de editie op gang getrokken, letterlijk en figuurlijk. Een karavaan van huifkarren met beeld, muziek en een grote reus trekt dan van Ieper naar Menen. Het project ‘En Cours de Route’ belicht de strategische weg tussen Menen en Ieper. De reus die zich langs het traject langzaam recht, wat symbool staat voor de weerbaarheid van de mens, is een metafoor voor de vluchtende mens.

Nieuwe nummers op Ten Vrede

‘En Cours de Route’ moet hét participatief project worden van de derde GoneWest. Daarnaast is er veel aandacht voor sterke vrouwen. Zo ondersteunt de provincie ‘ZIJkant van de Oorlog’ die het verhaal vertelt van vrouwen tijdens een oorlog, en nu al loopt in Kortemark, Veurne, De Panne en Diksmuide. In september krijgen ook Trixie Whitley en Lara Chedraoui van Intergalactic Lovers een bijzondere rol tijdens het festival Ten Vrede in Diksmuide. Zij brengen op 9 september nieuw werk, geïnspireerd op de Eerste Wereldoorlog.

Barbara Sarafian sluit GoneWest op 30 september en 1 oktober af met de muzikale productie ‘Le Grand Troupeau’.

Er is ook ruimte voor jong talent met onder meer animatiefilms van Yuko, en op 17 september opent in het In Flanders Fields Museum ‘De geschreven Oorlog’, met teksten van hedendaagse schrijvers en frontsoldaten.

Alle info is te vinden op www.gonewest.be.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.