Golfkarretje voor minder mobiele mensen op zaterdagmarkt in Ieper slaat aan

Nu de Ieperse zaterdagmarkt weer verhuisd is naar de langgerekte LeopoldIII-laan, wil het stadsbestuur de minder mobiele mensen een extra service aanbieden. Met een golfkarretje dat heen-en-weer rijdt langs het marktparcours vervoeren medewerkers van Kostumation hen naar de gewenste marktkramen.

Christine Mekeirle uit Wevelgem maakt graag gebruik van de dienst. © SD

Het is iets over 10.00 uur op zaterdag en het golfwagentje is druk in de weer. Mieke Hanssens die normaal de grime verzorgt bij Kostumation: “Op de drie instappunten denk ik dat we ongeveer aan een 100-tal marktgangers zitten. Dat is dus zeker nog niet verzadigd, al hebben we natuurlijk minder zicht op de drukte tussen de instappunten gebeurd. Dat zou een taak kunnen zijn voor de politie. Aan elk instappunt laten we de mensen hun handen ontsmetten en verzoeken hen vriendelijk om de looplijnen te respecteren. Als we zien dat ze hun masker niet of slecht aan hebben, dan zullen we hen daar ook op wijzen. Ondertussen is het golfkarretje al een heel eindje weg. Ik vermoed dat het druk is tussen de andere twee punten.”

En als uit het niets komt collega Joshua Van Bost aangereden met het golfkarretje. “De marktverantwoordelijk van de stad Ieper is reeds om 8.00 uur gestart om de eerste minder mobiele mensen rond te rijden. Wij hebben het dan vanaf 9.00 uur overgenomen en hebben nu toch al zo’n dertig mensen rondgereden. Af en toe hebben we ook mensen vervoerd die heel zwaar geladen waren. Voorlopig volstaat dit ene golfkarretje, maar eenmaal het goed bekend zal zijn, denk ik dat een tweede de service en wachttijd zeker ten goed zal komen.”

Christine Mekeirle (56) uit Wevelgem is dankbaar voor deze gratis taxidienst. “Ik kom geregeld naar de Ieperse zaterdagmarkt. We hebben dat ook in Wevelgem, maar deze is toch stukken gezelliger. Het is wel de eerste keer dat ik deze langgerekte versie aandoe. Voor mij is het vooral een kwestie om mijn eenzaamheid te doorbreken. Achteraf ga ik wel nog iets drinken op de Grote Markt, dan verdient de horeca er ook nog iets aan.”

Schepen Diego Desmadryl vult nog aan met gewijzigde en praktische coronarichtlijnen. “Net zoals in de winkels geldt ook voor markten dat je je boodschappen alleen doet. Tenzij een volwassene een minderjarige die onder hetzelfde dak woont vergezelt, of een persoon die hulp nodig heeft. Op de zaterdagmarkt is het dragen van een mondmasker verplicht, moet je nog steeds 1,5 meter afstand houden en blijf je niet langer dan noodzakelijk. Voorlopig is de zaterdagmarkt de hele maand augustus in de LeopoldIII-laan. De in- en uitgangen vind je aan de parking sporthal, aan de Poternebrug en nabij de Menenpoort. Het rijdt nog tot 12 u. en dan gaat het terug op stal tot volgende week.”

(SD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.