Golfbrekers van 20,4 miljoen euro moeten klifvorming tegengaan in Wenduine

Voorbij de rotonde zijn de kliffen, veroorzaakt door een combinatie van storm en springtij, goed te zien. © MDK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Wenduine krijgt vier nieuwe strandhoofden, ‘golfbrekers’ in de volksmond, die de vorming van zandkliffen moeten tegengaan. Ook na de doortocht van Ciara zijn er weer op meerdere plaatsen aan de kust kliffen ontstaan. Die moeten tegen eind deze week weer verdwenen zijn.

Storm Ciara liet vooral zijn sporen na in Wenduine en Blankenberge, maar ook elders aan de kust zijn opnieuw hoge zandkliffen ontstaan. “De kliffen zijn over de volledige kustlijn een terugkerend fenomeen bij elke grote storm. Ze zijn vooral ontstaan na het hoogwater van afgelopen nacht en het stormtij van vanmiddag. De zandkliffen waren op de meeste plaatsen wel niet hoger dan een meter”, zegt Steve Timmermans van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust.

De zandkliffen zullen nog niet meteen worden afgebroken. “We wachten nu eerst nog twee keer hoogwater af, waardoor de kliffen van nature al sterk zullen worden afgezwakt. Donderdag worden de resterende kliffen dan wel afgebroken met bulldozers”, klinkt het.

Zandopspuitingen

In Wenduine, maar ook in De Panne en Knokke-Heist waren los van Storm Ciara al strandsuppleties gepland dit voorjaar. “De zandopspuitingen in Wenduine, van de Rotonde tot voorbij surfclub Surfing Elephant, zouden nog voor de paasvakantie moeten gebeuren. Normaal gezien mogen in onze gemeente al vanaf 15 maart strandcabines geplaatst worden, maar dit valt dit jaar dus nog af te wachten. De veiligheid van het strand gaat immers voor”, zegt burgemeester Wilfried Vandaele (NVA).

De kliffen, mee veroorzaakt door het springtij, oogsten veel bekijks.
De kliffen, mee veroorzaakt door het springtij, oogsten veel bekijks.© Wim Kerkhof

De Vlaamse overheid investeert in Wenduine liefst 23,4 miljoen euro waarvan 3 miljoen voor de zandopspuitingen en 20,4 miljoen – via het Gewestelijk Investeringsprogramma – om het strand stabieler en onderhoudsvriendelijker te maken. Nieuwe golfbrekers moeten ervoor zorgen dat er in de toekomst minder zand moet worden opgespoten in Wenduine.

Een strand is misschien mooier zonder golfbrekers, maar voor Wenduine zijn ze de enige duurzame oplossing

“Dan wordt de kans op klifvorming ook kleiner, want het is al dat opgespoten zand dat bij elke storm weer afkalft”, zegt Vandaele. “Concreet komen er vier nieuwe strandhoofden en worden er drie oude afgebroken. Om de zwemveiligheid zo goed mogelijk te waarborgen en de watersporten alle kansen te geven hebben we uitvoerig overlegd met het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust. Zo kwamen er nog aanpassingen na overleg met de strandredders.”

Zwak punt

Wenduine is vanouds altijd een zwak punt geweest in de kustverdediging. Daarom werd er vijf jaar geleden al een dubbele keermuur in de zeedijk ingebouwd. “In tegenstelling tot De Haan heeft onze deelgemeente Wenduine wel golfbrekers, maar die liggen nu al grotendeels onder water. Ook door de verdere stijging van de zeespiegel moeten ze dus verhoogd worden. Een strand is misschien mooier zonder golfbrekers, maar voor Wenduine zijn ze de enige duurzame oplossing. Op lange termijn zijn er wel nog andere bijkomende oplossingen mogelijk zoals bredere stranden, hogere duinen of eilanden voor de kust”, zegt Vandaele. Ook de Vosseslag was vroeger een gevoelig punt in de kustverdediging, maar daar is de situatie intussen volledig gestabiliseerd.

Oktober

De werken voor de nieuwe golfbrekers in Wenduine starten in oktober en zullen gefaseerd uitgevoerd worden over een periode van twee jaar. Eerst oost, dan west. “Zo wordt telkens maar een deel van het strand ingenomen. In de zomerperiode, van mei tot en met september, zal er bovendien niet gewerkt worden”, besluit burgemeester Wilfried Vandaele.

In de eerste fase worden er drie golfbrekers afgebroken, te beginnen met de meest oostelijke vlakbij de surfclub, en worden er ook al twee nieuwe golfbrekers gebouwd. Fase twee start in het najaar van 2021. Dan worden er bovenop twee bestaande golfbrekers twee nieuwe golfbrekers gebouwd. Op 20 februari geeft het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust tekst en uitleg in de Wielingen.

De kliffen in Wenduine zijn al snel een meter of meer hoog.
De kliffen in Wenduine zijn al snel een meter of meer hoog.© Wim Kerkhof

Tijdens het springtij klotste het zeewater tot tegen de rotonde.
Tijdens het springtij klotste het zeewater tot tegen de rotonde.© MVN

Wind en het wassende water: het beproefde recept voor kliffenvorming.
Wind en het wassende water: het beproefde recept voor kliffenvorming.© MVN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier