Golf van christelijke solidariteit spoelt over West-Vlaanderen voor slachtoffers overstromingen

© (Foto TP)
Redactie KW

“Kledij, schoenen, eetgerei, potten, voeding, dekens, spelletjes, microgolfoven, koffiezetapparaat…” Zuster Lieve Desodt (57) overloopt de talloze spullen, die mensen onlangs naar het klooster van de Heilige Familie brachten in Ieper.

Dit is slechts een van meer dan twintig inzamelpunten in West-Vlaamse kerken en parochiehuizen voor slachtoffers van de overstromingen in juli. De actie wordt gecoördineerd vanuit het bisdom van Brugge, dat afgelopen zomer met ‘Troost voor Trooz’ een oproep deed tot solidariteit en zelfs enkele keren met tientallen vrijwilligers ter plaatse ging om de handen uit de mouwen te steken.

“Na de hulp in de eerste fase van het opruimwerk zetten wij onze steun verder. We willen voor de komende winterperiode heel wat levensnoodzakelijke zaken ter beschikking stellen, maar ook leuke spullen die het leven aangenamer kunnen maken”, zegt Luc Verbrugge, directeur van bedevaarten bij het bisdom. “Je moet het maar meemaken dat je voor je ogen heel je hebben en houden in het water ziet verdwijnen. Als christenen kunnen we, bij het zien van zoveel ellende en miserie, het hoofd niet afwenden. Veel slachtoffers van de overstromingen voelen zich nog steeds in de steek gelaten. Vandaar deze oproep: kijk even in je kasten, garage of berging, wellicht staan daar nog spullen die je in jaren niet meer gebruikt hebt. En vooral, geef gerief dat je zelf ook graag zou krijgen.”

De Ieperse zusters van de Heilige Familie hebben hun huiswerk al gedaan. Tot in Oudenburg. “We hebben daar ene van onze kloosters leeggehaald, want de laatste zuster van Oudenburg is begin oktober overleden”, aldus Lieve. “Wij, zusters, hielpen in het verleden vaak kledij en voeding inzamelen voor behoeftigen in de streek. Dit keer doen we het voor mensen aan de andere kant van het land. Hieraan meehelpen, geeft ons een goed gevoel. We hebben al heel wat binnengekregen, maar men mag nog meer geven van hetzelfde. Daarnaast hebben we nood aan handdoeken, verzorgingsmateriaal, onderhoudsproducten… alles wat nodig is in een huishouden voor een gezin. Het hele hebben en houden van die mensen is weggespoeld. Er is nog plaats genoeg voor materiaal in ons klooster, desnoods vullen we onze slaapkamers.”

De inzamelactie op de verschillende West-Vlaamse locaties duurt tot 12 december. “Het loopt als een trein, ook de financiële giften: we hebben al meer dan 25.000 euro ingezameld”, vertelt Verbrugge. “Met een grote vrachtwagen komen we alle ingezamelde spullen ophalen, en trekken we wellicht in januari naar hulpbehoevende inwoners van de Waalse gemeente Trooz. Hopelijk kunnen we dan ook weer een hele bus vrijwilligers inleggen.” (TP)

Financiële giften: Charitat Fonds BE33 7480 3909 5046

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.