Gokverslaafde verbrast meer dan 10.000 euro van caféspaarders uit Staden

Van de slachtoffers stelden zich op de rechtbank 33 mensen burgerlijke partij. © (foto CMW)
Redactie KW

Een 66-jarige man staat voor de rechter nadat hij het spaarpotje van klanten van café Pavarotti vergokte. Het gaat om meer dan 10.000 euro van in totaal 52 stamgasten.

In 10 maanden tijd joeg P.V., die nu in Ieper woont, meer dan 10.000 euro door gokautomaten. Het geld was niet van hem, maar wel van 52 vaste klanten van café Pavarotti op de markt van Staden. Die klanten bouwden samen een spaarpotje op. Drie mensen, waaronder café-bazin Lindsy Deleu, ontfermden zich aanvankelijk over het geld. Op een bepaald moment stopte een van de drie daarmee en een tweede persoon werd ziek. P.V. werd eerst gevraagd om het geld te helpen tellen en later om het spaargeld naar de bank te brengen. Maar in plaats van op de rekening van het café, kwam het spaargeld op zijn eigen rekening terecht. Toen bleek dat de meer dan 10.000 euro was verdwenen, was het familie van P.V. die de politie tipte over waar het geld wel naartoe kon zijn gegaan.

“Die man heeft alles verbrast”, aldus de openbare aanklager op de rechtbank van Ieper. “Ik vraag de rechtbank de beklaagde voorwaarden op te leggen. Hij moet het geld terugbetalen en iets doen aan zijn gokverslaving en drankgebruik.”

Van de slachtoffers stelden zich op de rechtbank 33 mensen burgerlijke partij, allemaal vaste klanten die wekelijks een bedrag achterlieten. Ook de cafébazin deed dat. “Ik ken die man al lang en stelde er wel vertrouwen in. Het was schrikken toen bleek wat hij had gedaan. Ik vrees dat het moeilijk wordt om ons geld terug te zien”, aldus de vrouw. Lindsy Deleu vraagt een morele schadevergoeding omdat ze nog op een andere manier slachtoffer werd van de feiten. “Er werd heel veel geroddeld over de zaak en sommige mensen waren ervan overtuigd dat de uitbaatster er iets mee te maken had”, aldus haar raadsman. “Een aantal klanten kwamen niet meer terug en ze kreeg heel wat verwijten en verdachtmakingen naar haar hoofd geslingerd.”

“Ik vrees dat we ons geld nooit meer zullen terugzien.”

P.V. zegt spijt te hebben van wat hij heeft gedaan. “Maar het was wel nooit de bedoeling dat mijn cliënt het geld naar de bank zou dragen”, aldus de raadsman van V. “Hij moest het geld thuis bewaren, maar hij gebruikte het om te gokken. Winnen deed hij niet en met nieuw geld probeerde hij de verliezen te compenseren, maar dat lukte niet. Die man beseft maar al te goed dat hij in de fout ging.” De verdediging vraagt een werkstraf en hoopt dat de rechter geen geldboete uitspreekt. “Met het bedrag van een eventuele geldboete kunnen beter de slachtoffers worden terugbetaald”, klinkt het.

“Het spijt mij, maar ik kan het niet meer terugdraaien. Staden is mijn geboortedorp en ik verhuisde nu naar Ieper. Het zal nooit meer hetzelfde zijn”, zei P.V. op het einde van de pleidooien. De beklaagde voegde er nog aan toe dat hij onder psychologisch begeleiding staat en volledig is gestopt met het drinken van alcohol. Vonnis op 17 februari. (CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier