Goede vriendin steunt Wannes met ALS – Socks For life in Izegem

Ellen Wyns en Wannes Boudrez en de kinderen Achiel, Odile en Charles. © (foto JCR)
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Toen Wannes Boudrez (38) eind vorig jaar te horen kreeg dat hij aan de spierziekte ALS leed, stortte zijn wereld en die van zijn familie in. Een remedie is er niet, al wordt er wel volop onderzoek naar gevoerd. Om dat te steunen heeft zijn goede vriendin Ellen Wyns de actie ALS – Socks For Life opgericht. Zij verkoopt in het kader van de Warmste Week kleurrijke sokken ten voordele van onderzoeksfonds A Cure for ALS. De campagne is een groot succes en krijgt ondertussen steun van BV’s als An Lemmens en Jeroen Meus.

Wannes, in het dagelijks leven leraar in vrije basisschool De Verrekijker in Rumbeke, kreeg vorig jaar in november te horen dat hij ALS heeft. “Omdat ik plots niet meer goed kon stappen besloot ik naar de sportdokter te gaan”, zegt hij. Ik loop en fitness geregeld, dus ik dacht dat het om een blessure of in het ergste geval een hernia ging. Ik ben doorverwezen naar een neuroloog, er kwam ook een ruggenmergpunctie aan te pas en niet veel later kreeg ik te horen dat ik ALS heb.” Een hard verdict, want bij wie de spierziekte heeft sterven de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg, de hersenstam en -schors af, met krachtverlies en uiteindelijk verlamming tot gevolg. De levensverwachting van iemand met ALS is gemiddeld drie tot vijf jaar. “De schok was groot. Niemand had dit zien aankomen”, vertelt Wannes. “De ziekte is bij mij voorlopig onder controle en nog in een vroeg stadium. Enkel bij het stappen heb ik problemen, maar ik ben toch al halftijds beginnen werken.”

Ongeneeslijk

Toen Ellen Wyns uit Kachtem het nieuws vernam, besloot ze een actie te organiseren. “Ik en mijn man leerden Wannes en zijn vrouw Maité kennen omdat onze kinderen samen bij KFC Mandel United voetballen”, zegt ze. “Sindsdien zijn we goede vrienden. Toen we vernamen dat Wannes ALS heeft, sloeg dat ook bij ons als een bom in. Omdat ALS nog steeds ongeneeslijk is en ik toch iets wou doen, besloot ik een actie op te starten. Daarop besloot ik met onze firma Styxx, een groothandel voor bouw en industrie, onder de noemer ALS – Socks For Life een sokkenverkoop op te starten. Het idee voor sokken kreeg ik van een kennis bij Merchandise Essentials uit Roeselare. Pannenkoeken of wafels verkopen gebeurt al zodanig veel en dan leek ons iets als sokken verkopen niet alleen een leuk alternatief, maar ook praktisch omdat ze langer mee gaan. We financieren de productie van de sokken zelf om een zo groot mogelijke opbrengst te genereren. Die schenken we aan onderzoeksfonds A Cure for ALS. Één paar sokken kost 10 euro en je hebt vier verschillende modelletjes voor jong en oud. De modellen zijn vernoemd naar Wannes zijn kinderen Achiel (10) en Odile (8) en mijn kinderen Charles (11) en Camille (9).”

Duizend paar

In amper een paar maanden tijd slaagde Ellen er in om liefst duizend paar sokken te verkopen. “Een onverhoopt succes”, glundert ze. “De sokken zijn rechtstreeks via ons te koop, maar ook via kledingzaken als Sportline in Rumbeke, Multi Bazar in Izegem en Pittem en kinderboetiek Bambola in Roeselare. De bereidwilligheid om sokken te kopen en de actie te steunen is groot en dat doet deugd.” Ook heel wat bekende Vlamingen geven de actie een duwtje in de rug. VTM-presentatrice An Lemmens poseerde er al mee en ook tv-kok Jeroen Meus en programmamaker Tom Lenaerts lieten zich al spotten met de flashy sokken. “Dat we zoveel steun van bekende gezichten zouden krijgen had ik nooit durven dromen”, vertelt Ellen. “De actie is dit voorjaar nochtans klein begonnen, maar groeide vlug. Recent zijn we ook Marleen Merckx en Leah Thys – Simonneke en Marianne uit Thuis – tegen het lijf gelopen in Roeselare en ook zij wilden met plezier reclame maken voor de actie.”

Het doet deugd dat er aandacht aan de ziekte en het onderzoek wordt besteed

Wannes is overweldigd door de goede verkoop. “Het is hartverwarmend om te zien dat zoveel mensen de actie steunen”, zegt hij. “Voor mij persoonlijk verandert het niets, maar het doet wel deugd dat er aandacht aan de ziekte en het onderzoek wordt besteed. Ik vind het fantastisch wat Ellen doet.”

Benefietactie

Naast de sokkenverkoop is er op 15 februari 2020 in zaal ISO ook de benefietactie ‘Wat ALS liefde spreekt’, die enkele andere vrienden van hem organiseren. Die avond kan je er vanaf 19 uur terecht voor enkele concerten, muziek van DJ’s en lekker eten en drinken. De band Hyde The Jekyll tekent alvast present. De rest van de line-up wordt later bekend gemaakt. Tickets kosten 26 euro. Een steunkaart kost 10 euro. Bestellen kan via de Facebookpagina ‘Wat ALS liefde spreekt’. De kosten van de benefiet dragen onder andere bij aan de kosten voor de verbouwing van het huis van Wannes. Alles wordt er momenteel toegankelijker gemaakt voor hem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier