“Goed nieuws voor internationale liefdes, maar nog te veel koppels vallen uit de boot”

Yngwie Vanhoucke wil vlug herenigd worden met zijn verloofde uit Peru. © Maxime Petit
Stefaan Lernout

Donderdag heeft de veiligheidsraad beslist dat binationale koppels die hun relatie kunnen bewijzen, toch naar elkaar toe mogen reizen. Daar zijn wel wat voorwaarden aan verbonden die nog niet helemaal duidelijk zijn. En dat is jammer, vindt Yngwie Vanhoucke die eerder het probleem aankaartte. Sowieso zullen jonge koppels uit de boot vallen, daarom zal hij toch meestappen zondag in Brussel, in de mars georganiseerd door de organisatie ‘Love is not tourism’.

Voor langeafstandliefdes, binationale koppels, valt de coronacrisis extra zwaar. Ondertussen is het haast zes maanden dat ze elkaar nog mochten ontmoeten. Sommige Europese landen hadden eerder een versoepeling aangekondigd, de Belgische veiligheidsraad zette nu ook het licht op groen. Dat lijkt geweldig nieuws voor Yngwie Vanhoucke uit Menen en Merycarmen Lopez uit Peru.

“Tja, deels zijn we wel tevreden omdat de overheid eindelijk iets gezegd heeft”, aldus Yngwie. “We verwachten in de loop van volgende week wel de details, onder welke voorwaarden de koppels mogen afreizen. Volgens de media dienen die koppels een relatie te hebben van minimaal twee jaar, ofwel reeds een jaar samengewoond te hebben of samen een kind te hebben. Maar dat zijn de voorwaarden waaronder je een visum kan aanvragen. We hopen op een toch iets soepelere regelgeving. In Nederland bijvoorbeeld is een relatie van drie maanden al voldoende voor een hereniging.”

Peru ligt dwars

Daarom gaat de mars die “Love is not tourism” zondag in Brussel organiseert gewoon door. Ook Yngwie stapt mee. Uit solidariteit. Stel dat de termijn inderdaad twee jaar is dan vallen heel wat koppels uit de boot.

“Wijzelf hebben op 8 september een relatie van twee jaar”, vervolgt Yngwie. “We kunnen dus hopen op een snel weerzien. Het probleem ligt nu in Peru, het land wil enkel mensen laten vertrekken die al getrouwd zijn. Via buitenlandse zaken proberen we nu toch om daar een mouw aan te passen. We hebben de documenten die erop wijzen dat de intentie er was om reeds te trouwen in de paasvakantie. De komende dagen laat ik nog enkele documenten legaliseren die aantonen dat ik geen strafregister heb en niet getrouwd ben en zo. Met die documenten kunnen we een nieuwe trouwdag vaststellen waarmee buitenlandse zaken een argument heeft om Peru te overtuigen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier