Godverdomme toch

© PHK
Joost Devriesere
Joost Devriesere Columnist KW

Joost Devriesere is auteur en journalist. Onze nieuwe columnist brengt in zijn eerste bijdrage een eigenzinnige ode aan de betreurde Peter Caesens. De cultuurfanaat liet het leven bij een zware woningbrand.

Welja, excuus, het lijkt misschien wat onbehouwen om in mijn eerste bijdrage aan deze deugdelijke en door devote christenmensen samengestelde courant meteen mijn toevlucht te nemen tot blasfemie, maar het moest eruit en ik neem aan dat dat bij u soms niet anders is.

Ik voel namelijk een gemis, en zo ook u, zo meen ik te mogen afleiden uit de vele getuigenissen die me via de zogeheten sociale media komen aangewaaid. Een unieke mens zoals er maar weinig uniek zijn, een warmhartige man onder een hard vel.

De belleman die, peentjes zwetend onder een loden zon en een veel te dik kostuum maar met een gezicht dat lijden noch ergernis verried, de toehoorders attent maakte op al dan niet verwaarloosbare feiten uit ons uit de hand gelopen dorp.

Peter Caesens, grote mijnheer PAC, je zal voor altijd in ons collectieve geheugen verblijven

De kastaar die je in de bibliotheek met een geniepig lachje een boete en daarbovenop een reprimande van heb ik jou daar gaf.

De punker in klassiek tenue die jonge mensen prikkelde om vooral hun eigen route doorheen dit leven uit te stippelen en zich van de goegemeente geen hol aan te trekken.

De lettervreter. De allesweter. De schenenschopper. De onvermoeibare danser. De schrijver van een eeuwigdurend gedicht.

De man van papier die geen blad verwerkte pulp kon zien liggen zonder het naar huis mee te nemen en het daar volgens een systeem dat alleen hij kende tussen alle andere te rangschikken. Laat het nu net die stapels vondsten zijn die zijn levenseinde hebben bespoedigd. Verdorie toch. Ja, godverdomme.

Het is maar om te zeggen, zeer node gemiste Peter Caesens, grote mijnheer PAC, dat je voor altijd en zonder het betalen van ook maar één eurocent huur in het collectieve geheugen van de Kortrijkzanen mag en zult verblijven. Dat geef ik je op een papiertje.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.