Godfried Bovijn volgt Ivan D’halluin op als voorzitter van Tieltse boerenmarkt

Leen De Haeck, Godfried Bovijn, Regina Meirhaeghe en Ivan D’halluin in de productiezaal van die laatsten waar de activiteiten eind deze maand worden stopgezet.©TOM VAN HOUTTE foto TVW
Leen De Haeck, Godfried Bovijn, Regina Meirhaeghe en Ivan D’halluin in de productiezaal van die laatsten waar de activiteiten eind deze maand worden stopgezet.©TOM VAN HOUTTE foto TVW
Redactie KW

De Wingense zuivelproducent Ivan D’halluin gaat met pensioen, waardoor de boerenmarkt niet alleen een nieuwe marktkramer, maar ook een nieuwe voorzitter krijgt. Dat wordt de Pittemse fruitverkoper Godfried Bovijn. Leen De Haeck neemt met onder meer biologische geitenkazen de vrije standplaats in.

Wingenaar Ivan D’halluin (65) komt zaterdag 26 juni voor het laatst met zijn zuivelproducten naar de Tieltse boerenmarkt, waardoor zich ook een nieuwe voorzitter aankondigt. Dat wordt Pittemnaar Godfried Bovijn. Leen De Haeck neemt de vrijgekomen standplaats in met biologische zuivelproducten. “Een aanwinst!”

Ivan en zijn vrouw Regina Meirhaeghe (59) achten de tijd rijp om het rustiger aan te doen en aangezien er geen opvolging klaarstaat, worden de activiteiten op Ivans ouderlijk erf stopgezet. “We namen 39 jaar geleden de boerderij over en startten voorjaar 1983 met de thuisverkoop van hoevezuivelproducten zoals boter, karnemelk en wat later ook yoghurt en vanillepudding”, vertelt D’halluin.

Leergeld betaald

Aangezien je toen niet zomaar een cursus zuivelproducent kon volgen, betaalde het koppel veel leergeld. “Onze eerste yoghurt staken we in een frigo met gloeilamp, waardoor hij soms best zuur smaakte. Geen stabiel product dus. Onze eerste verwarmkast met regelbare thermostaat maakten we trouwens zelf.”

Sinds september 1983 is het Wingense zuivelbedrijf onafgebroken op de Tieltse boerenmarkt te vinden. Vroeger naam Regina de honneurs waar, toen Ivan nog op de zaterdagmarkt op ‘t Zand in Brugge stond. De voorbije 13 jaar was hij zelf present in Tielt, waarvan de laatste vier jaar als voorzitter. “En het waren niet de gemakkelijkste jaren, vooral door onze verhuizing van de Markt naar het belastinggebouw, waar veel horecazaken niet mee gediend waren. Maar ik denk dat het de juiste beslissing is geweest, nog aangezwengeld door de coronacrisis, waardoor ook jonge gezinnen lokale ambachtelijke producten meer zijn gaan waarderen.”

Verschuivingen

Het afscheid van Ivan en Regina leidt tot een aantal verschuivingen. Godfried Bovijn (66) van Hellebos Fruittuin in Pittem, begin jaren 80 een van de pioniers van de boerenmarkt, wordt de nieuwe voorzitter. De vrijgekomen standplaats wordt ingenomen door Leen De Haeck (36) met haar biologische zuivelproducten van De Nomaderij. “Een echte aanwinst”, zegt de nieuwe voorzitter.

De Haeck, afkomstig van Geraardsbergen, kweekt met haar zakenpartner Pieter Kerckaert een 40-tal geiten in een stal van bioboerderij De Zonnekouter in Zulte, waar ze ook twee hectaren weiland hebben om te grazen. “Behalve rauwmelkse geitenkazen gaan we ook boter, karnemelk en yoghurt aanbieden van een collega-bioboer.”

Van leven profiteren

Zaterdag 26 juni wordt voor haar Wingense voorgangers de laatste boerenmarkt. “Na bijna 40 jaar zes op zeven thuisverkoop en niet meer dan drie tot vier boerenmarkten te hebben gemist, willen we nog een beetje van het leven profiteren door te fietsen en in mijn geval ook de jacht te volgen”, aldus nog D’halluin. “We bedanken onze klanten voor hun jarenlange vertrouwen en bedenken hen zaterdag dan ook graag nog met een attentie.” (TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier