Godetia terug: papa is na zes maanden weer thuis

Marcel Broeckx wacht zijn papa op. © Foto Kurt
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Het commando- en logistieke steunschip A960 Godetia van de Belgische Marine meerde woensdagochtend aan in Zeebrugge na zes maanden operaties. Het was een blij weerzien voor de bemanning en hun familie.

Marcel Broeckx (5) uit Zeebrugge wachtte zijn papa Lander op, die onderofficier en chef elektriciteit was op de Godetia. Marcel mocht thuisblijven van school en bracht een tekening mee.

Lander Broeckx en zijn zoontje Marcel.
Lander Broeckx en zijn zoontje Marcel.© Foto Kurt

Isabelle Blomme, metekindje Amelie Legein en Stephanie Blomme.
Isabelle Blomme, metekindje Amelie Legein en Stephanie Blomme.© Foto Kurt

Ook aanwezig waren Stephanie Blomme uit Bredene en haar dochtertje Amelie. Zij wachtten op Isabelle, de zus van Stephanie én de meter van Amelie. Het meisje werd geboren in september. “Isabelle kwam toen al eens één dag, maar het was nu pas de tweede keer dat ze haar metekindje zag”, klinkt het.

Sinds eind juli werd de Godetia ingezet als vlaggenschip van de NAVO-mijnenbestrijdingsvloot SNMCMG1 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 1), onder het bevel van de Belgische fregatkapitein Peter Ramboer. Hij leidde sinds 15 januari het commando van de vloot en had 500 bemanningsleden onder zijn bevel, aan boord van 13 schepen uit 11 landen. “Het was een onvergetelijk jaar”, zegt de Torhoutenaar. “We hebben in meer dan dertig havens aangemeerd en maakten honderd mijnen uit beide wereldoorlogen onschadelijk.”

Fregatkapitein Peter Ramboer zwaait bij aankomst.
Fregatkapitein Peter Ramboer zwaait bij aankomst.© Foto Kurt

De NAVO-vloot opereerde dit jaar meer dan tien maanden in een gebied “dat zich uitstrekt van de westkust van Frankrijk, het Kanaal, de westkust van Noorwegen tot boven de Poolcirkel, de Baltische Zee en de Noordzee”, aldus Defensie.

De Godetia meert aan in Zeebrugge.
De Godetia meert aan in Zeebrugge.© Foto Kurt

In die tijd nam de vloot deel aan alle grote legeroefeningen zoals de NAVO-oefening Trident Juncture, de grootste sinds de Koude Oorlog, en ruimde intussen ook mijnen uit de Eerste- en Tweede Wereldoorlog. Zo zijn 42 zeemijnen tot ontploffing gebracht, werden 5 tuigen naar een veilige plaats versleept en zijn 47 andere mijnen geïdentificeerd, die ter plaatse niet mochten vernietigd worden vanwege de negatieve impact op de lokale biodiversiteit.

Eind november is de bemanning van de Godetia ook nog opgeschrikt door twee Russische bommenwerpers die laag over het schip vlogen. De Su-24-bommenwerpers droegen raketten onder hun vleugels. De SNMCMG1 is een van de vier permanente vloten van de NAVO. De vloot heeft als doel om de scheepvaartroutes vrij en veilig te houden.

(Belga-foto’s Kurt)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier