Godelieveprocessie krijgt coronaveilig alternatief

© (Foto EV)
© (Foto EV)
Redactie KW

Net als vorig jaar wordt de Godelieveprocessie van komende zomer afgelast. Dat laat het organisatiecomité weten. Maar er wordt naarstig gewerkt aan een alternatief, waarbij wandelaars en fietsers op verschillende plaatsen QR-codes kunnen scannen en zo de processie kunnen beleven. “Zo blijven we waken over ons immaterieel cultureel erfgoed”, zegt voorzitter Toon Beelaerts van het organisatiecomité.

Uit archiefstukken blijkt dat de processie al werd georganiseerd in 1459. Zowat duizend figuranten vertellen in historische klederdracht over het leven van Godelieve: vanaf haar geboorte en haar jeugd over haar mislukte huwelijk tot haar brutale marteldood in 1070. Godelieve werd in 1084 heilig verklaard.

“In overleg met het kerk- en stadsbestuur hebben we beslist om de editie van dit jaar ook af te gelasten”, zegt Beelaerts. “Zoveel mensen en figuranten samenbrengen op en langs de straten zal hoogstwaarschijnlijk nog onverantwoord zijn”, verwijst de voorzitter naar het coronavirus. Het comité werkt nu naarstig aan een alternatief dat begin mei klaar zou moeten zijn.

In 2017 werd de Godelieveprocessie erkend als Vlaams immaterieel cultureel erfgoed. “En we willen blijven waken over ons erfgoed”, vervolgt Toon Beelaerts. “Dat de processie vorig jaar niet kon uitrukken, is aanvaardbaar. Maar twee keer na elkaar? Dat ligt al moeilijk. En stel dat het op 10 juli 2022 – onze nieuwe datum – slecht weer is, zouden we al drie keer na elkaar geen Godelieveprocessie meer hebben gehad. Dat willen we absoluut voorkomen, vandaar dat we voor dit jaar alsnog een alternatief uitwerken.” Onder meer het Godelievemuseum en toneelkring de Gulden Toren werken aan het project mee.

“Concreet werken we een tocht uit langs acht tot tien plaatsen in Gistel, waar je aan de hand van QR-codes fragmenten, anekdotes, foto’s of acts kan zien of horen. De tocht is verspreid over het hele grondgebied en dus coronaveilig. Onderweg stippen we heel wat items aan die Godelieve ook vandaag nog actueel maken: armoede, verdrukking, discriminatie, gelijke kansen en rechten. Over het start- en eindpunt van de route zijn we nog aan het brainstormen, maar we denken bijvoorbeeld aan abdij Ten Putte of armoedevereniging vzw De Stampaert. De tocht zal ongeveer 7 kilometer lang zijn en dus perfect voor een interessante wandeling of fietstocht.”

Deze alternatieve ‘Kronenroute’ zal van 1 tot 21 juli gratis af te leggen zijn. “We brengen dan ook een brochure uit. Niet zomaar een boekje, maar een echt hebbeding dat mensen op de kop kunnen tikken tegen een vrije bijdrage. Die opbrengst gaat dan naar vzw De Stampaert”, besluit de voorzitter. (TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier