Godelieveprocessie Gistel stelt zich kandidaat voor Unesco-erkenning immaterieel cultureel erfgoed

Een beeld uit een van de vorige Godelieveprocessies.© gf
Een beeld uit een van de vorige Godelieveprocessies.© gf
Redactie KW

Het kerncomité dat ieder jaar in Gistel de Godelieveprocessie organiseert diende namens de erfgoedgemeenschap een uitgebreid dossier in bij het Vlaamse departement Cultuur, Jeugd en Media om verkozen te worden tot de Belgische kandidaat die in 2022 vervolgens een aanvraag mag indienen voor de Unesco-erkenning van immaterieel cultureel erfgoed. Naar verluidt hebben in totaal acht erfgoedgemeenschappen zich kandidaat gesteld

Op 15 mei 2021 wordt op advies van een erfgoedcommissie de uiteindelijke kandidaat bekend gemaakt door de Vlaamse minister van Cultuur Jan Jambon. Op de Unesco-lijst staan onder meer de Heilig Bloedprocessie in Brugge en de Garnaalvisserij te paard in Oostduinkerke.

Grote erkenning en motivatie

De opname van de Godelieveprocessie zou een grote erkenning en motivatie betekenen voor de diverse leden van de erfgoedgemeenschap. Met de Unesco-erkenning kan de Godelieveprocessie mee surfen op het wereldwijde enthousiasme rond immaterieel erfgoed. Dit kan heel wat mogelijkheden bieden om dit levend erfgoed wereldwijd in de kijker te zetten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier