Godelievekapelletjes in oude glorie hersteld

Dankzij de meer dan geslaagde restauratie van de Godelievekapelletjes werd de Pittemse Markt weer een stukje attractiever. (Foto Jan)
Redactie KW

In 1913 besliste de toenmalige Pittemse pastoor om de in Pittem levende Godelievedevotie te versterken door rond de kerk zes kapelletjes te bouwen. Op vandaag, meer dan 100 jaar later, hadden deze veel van hun glorie verloren en dus werd besloten deze te restaureren.

“De heilige Godelieve werd in 1052 geboren en werd als 18-jarige vermoord en in een poel gegooid. Toen jaren later een blind kind haar ogen waste met water uit deze poel kon het opnieuw zien. Godelieve werd in 1084 heilig verklaard. In 1677haalde de Pittemse pastoor de Godelievedevotie naar Pittem. Hierin ligt het ontstaan van de Godelievekermis, die later uitgroeide tot het hele gebeuren rond Zotte Maandag”, zegt schepen Paul Lambrecht.

“De restauratie werd uitgevoerd in twee fasen. In een eerste fase werden de ruwbouw en de leien daken van de kapelletjes hersteld. In een tweede fase werd het delicate werk van het restaureren van de taferelen uitgevoerd. Hiervoor werd een beroep gedaan op de gespecialiseerde firma Altri Tempi. We mogen niet vergeten dat er totaal geen foto’s bestaan van hoe de taferelen er ooit uitgezien hebben. Desalniettemin zijn deze specialisten er in geslaagd de toenmalige kleuren naar boven te halen en bepaalde details weer tevoorschijn te halen, die al jaren niet meer te zien waren. Daarnaast moesten ook vaak delen van de figuren (vingers, handen, voeten, enz.) hersteld worden.”

Er werd gelaagd glas geplaatst om vandalenstreken tegen te gaan. De kapelletjes worden tijdens de Godelievekermis officieel ingehuldigd. (JG)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Tielt

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.