Gloednieuwe VillaVip op zoek naar bewoners met beperking: “We bieden een gezellige thuis”

Zorgkoppel Tine en Marc namen reeds hun intrek in de VillaVip. Ze gaan nu op zoek naar bewoners. © SLW
Stefaan Lernout

Samen bouwen aan een gezellige thuis. Dat is de kernidee achter VillaVip. Een moderne, kleinschalige woning waar mensen met een beperking zich thuis voelen en waar de zorg wordt gegarandeerd door een zorgkoppel dat onder hetzelfde dak woont en leeft. Zorgkoppel Marc Vanoverbeke en Tine Scherpereel nemen er vanaf augustus hun intrek samen met hun vijf kinderen.

Tine Scherpereel (41) verwelkomt mij in de VillaVip in de Parkstraat 32. Een gloednieuwe, grote woning waar zij en haar partner Marc zorg zullen dragen voor maximaal tien volwassenen met een beperking. “Een deel van de woning is onze privé”, legt Tine uit. “Het is echter vooral de bedoeling dat we als zorgkoppel samenwonen met onze bewoners in het grotere deel van het huis.”

De open deur leidt naar een reuzegrote living met keuken, aangepast sanitair en een grote zolder waar de bewoners ruimte vinden om er hun hobby’s uit te oefenen. Er zijn tien kamers, elk twintig vierkante meter groot, die momenteel nog allemaal leeg staan.

Dichtbij het centrum

“Dat is inderdaad zo”, bevestigt Marc Vanoverbeke (49). De Pittemnaar is psychiatrisch verpleegkundige en werkt als vertegenwoordiger van medische apparatuur.

“Momenteel hebben wij nog geen bewoners, we zijn ook nog maar pas gestart. Het is echter een kwestie van tijd, het concept slaat aan. Dat merkten we bij ons bezoek aan andere VillaVip’s in Herzele, Wondelgem en Bredene.”

Dat concept is redelijk uniek. Een VillaVip is een moderne, kleinschalige woning waar volwassenen met een beperking leven volgens hun eigen ritme en interesses. Er wordt samen gekookt of samen naar een film gekeken. De bewoners hebben ook de mogelijkheid zich terug te trekken in hun kamer of in de grote tuin. De woningen liggen op wandelafstand van het centrum, het is de bedoeling dat de bewoners deel uitmaken van de lokale gemeenschap.

“Toen we erover lazen, vonden we het meteen een tof concept”, zegt Tine die van opleiding pedagoge is. “We legden het voor aan onze kinderen, want ook zij verhuizen uiteraard mee en zullen onder een dak wonen met de bewoners.” De kinderen uit het nieuw samengesteld gezin Jade (21), Anton (20), Jutta (13), Esther (13) en Marthe (12) waren al even enthousiast. De knoop werd bijgevolg snel doorgehakt.

24 op 24

Het systeem zit als volgt in elkaar. Het zorgkoppel huurt het huis van eigenaar, VillaVip Vlaanderen. Zelf ontvangen zij het persoonsvolgend budget van de bewoners waarmee zij hen de nodige zorg garanderen. Daarenboven betalen de bewoners een som voor kost en inwoon.

“Wij zijn dus op zoek naar mensen die beschikken over een persoonsvolgend budget en die 24 uur op 24 uur ondersteuning nodig hebben”, zegt Marc. “Mensen voor wie het niet mogelijk is zelfstandig te wonen, maar die anderzijds geen voortdurende zorg nodig hebben. Voor wie we altijd bereikbaar zijn. Wij zullen met het budget dat zij meebrengen alle zorg moeten betalen. Een grote hap daarvan zal gaan naar het personeel dat ons ondersteunt zoals zorgkundigen en poetshulp.”

“We zullen de bewoners blijven prikkelen zodat ze zichzelf ontwikkelen, bijvoorbeeld zelf huishoudelijke taken opnemen. Idealiter is er een dynamiek in het huis, een mix van bewoners die hier volle dagen verblijven met anderen die naar een dagcentrum gaan en ‘s avonds aan tafel hun verhalen delen. Het is onze opdracht om met het zorgbudget voor ieder de gepaste zorgbesteding te vinden: activiteiten thuis of buitenshuis, G-sport, noem maar op. Wij leven samen met de bewoners, dat is de essentie.” Eens per maand opent VillaVip de deuren voor geïnteresseerden. Op 31 augustus tussen 10 en 18 uur is er een infomoment voor kandidaat-bewoners en hun familie.

Info: www.villavip.be/wevelgem wevelgem@villavip.be 0456 12 22 59.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier