Gloednieuwe sportclub Roundnet Seals organiseert eerste tornooi: “Het is gemakkelijker dan padel”

De Roundnet Seals komen wekelijks bijeen onder de Watertoren in het Maria Hendrikapark. © Peter Maenhoudt
Gillian Lowyck

Tijdens de lockdowns werd roundnet een rage. Het was dan ook dé sport om coronaveilig te spelen met je vrienden. Enkele jonge Oostendenaars richtten de Roundnet Seals op, de eerste club aan de kust – en daar zijn ze trots op. Dit weekend organiseren ze hun eerste tornooi.

Eerst en vooral: wat is roundnet? Kort uitgelegd: een balsport waarbij twee teams van twee personen een bal pogen te kaatsen op een soort mini-trampoline. De bal moet eerst op het net geslagen worden door het eerste team. Daarna moet het tweede team met drie aanrakingen de bal proberen terug te kaatsen in het net. Dat gaat zo door tot de bal de grond raakt of tot er een overtreding wordt gemaakt.

Er bestaan verschillende namen voor het spel: roundnet, spikeball… “Spikeball is de bekendste verkoper”, zegt Shawn Muller (24), de voorzitter van Roundnet Seals. “Het is een beetje zoals Pampers en luiers, wanneer het product de merknaam overneemt”, lacht hij.

Roundnet bestaat sinds 1989, maar werd pas sinds de coronacrisis écht populair in onze streek. Het is een ideaal spel om op afstand te spelen, in kleine groep en buiten. De Oostendse club zag het levenslicht in december 2020. “Wij zijn inderdaad een heel jonge club”, zegt Shawn. “We zijn in een discussie verwikkeld met de club van Brugge over wie nu eigenlijk de eerste was in West-Vlaanderen (lacht). Laten we zeggen dat we alvast de eerste aan de kust zijn. En in heel België zijn er nog maar zes, zeven clubs.”

Roundnet is zo populair in Oostende, dat er bijna zelfs twee clubs werden opgericht. “Er was een groepje redders, waarvan ik deel uitmaak, dat een aanvraag had gedaan om een officiële club op te richten. Op hetzelfde moment waren er mensen van Kazou ook bezig met zo’n aanvraag. Dat wisten we niet van elkaar. En wat extra grappig was, is dat ik die mensen ken. De federatie wees ons op het feit dat er twéé clubs in Oostende actief waren… En zo zijn de Roundnet Seals geboren. Ondertussen hebben we al 46 leden. Ons jongste lid is 16 jaar, maar je kan in feite wel al roundnet spelen vanaf 14 jaar. Er is geen leeftijdslimiet.”

Overal spelen

“Het leukste aan de sport? Het is heel afwisselend. Bovendien is het ook enorm toegankelijk. Je bent er echt onmiddellijk mee weg, in tegenstelling tot pakweg padel (lacht). Het is spannend, er zit tactiek achter…. Je hoeft ook niet elke dag te spelen om goed te zijn. Met een keer per week trainen lukt het. Je hebt weinig materiaal nodig, je kan direct aan de slag, je kan overal spelen…”, somt Shawn enthousiast op.

Op 4 september organiseert Roundnet Seals zijn allereerste tornooi, in Duin en Zee. Iedereen is welkom. En voor wie lid wil worden: “Op zondagvoormiddag en dinsdagavond stellen we onze netjes op. Je kan drie keer gratis proberen vooraleer je lid wordt.”

Info: roundnetoostende@gmail.com of https://sites.google.com/view/roundnetsealsoostende.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier