Gloednieuwe Kortrijkse ijspiste krijgt al vorm

Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Midden september deed een trio de ijssport in België op zijn grondvesten daveren. Na de sluiting van Finlandia gingen ze zelf aan de slag met als doel iedereen opnieuw aan het schaatsen te krijgen. Ondertussen liggen de eerste millimeters ijs er reeds.

Het project kon op heel wat bewondering rekenen maar ook op heel wat fronsende wenkbrauwen. Een professionele ijspiste bouwen is niet meteen een eenvoudige taak en die uitdaging werd eveneens aan een bijna onhaalbare deadline gekoppeld. “Het idee is om de eerste, recreatieve schaatsers te kunnen verwelkomen voor de herfstvakantie” hoorden we toen bij Kenneth Deryckere, één van de bezielers van het project.

Een waanzinnige tijdsdruk, maar geen onmogelijke kaart zo blijkt. Wie vandaag door de gebouwen van een voormalige ramenfabrikant wandelt, kan zich nog moeilijk voorstellen dat dit enkele weken terug nog een lege doos was. Marie Joye, voorzitster van ijshockeyclub The Jets en eveneens één van de drijvende krachten van het project, is zichtbaar vermoeid maar trots wanneer ze de gloednieuwe schaatspiste toont. “Vandaag zijn we gestart met het afkoelen, de piste en zijn de eerste millimeters ijs al zichtbaar” klinkt het. “Met man en macht wordt keihard gewerkt aan het complex en ik ben dan ook erg blij te kunnen melden dat we perfect op schema zitten. Ook de huurschaatsen en de machine om het ijs te vegen staan ondertussen klaar”.

Haar man en ondervoorzitter van The Jets, Frank Meulebrouck, springt bij. “Ook de ruimtes voor bezoekers, ploegen, sanitair en kleedkamers krijgen vorm. Onze eyecatcher, de bar met spectaculair zicht op de piste zelf, is er ook al of toch de structuur” grapt hij.

Het onmogelijke werd dankzij dit West-Vlaamse trio mogelijk gemaakt al kijken ze zelf dankbaar in de richting van iedereen die de schouders mee onder dit project heeft gezet. “Het zijn de talrijke vrijwilligers en gemotiveerde vakmensen die dit mee hebben helpen realiseren” horen we van Marie. “Zonder hen zou dit allemaal niet mogelijk zijn geweest”.

Gloednieuwe Kortrijkse ijspiste krijgt al vorm

Het complex krijgt vorm en er is reeds sprake van ijs maar dat wil niet zeggen dat het trio op hun lauweren kan rusten. “Volgende week zondag verwelkomen we reeds de eerste hockeyploegen voor de eerste wedstrijd ooit hier in ‘De Piste’ ” sluit Frank af. “Het wordt dus nog keihard verder werken zodat alles piekfijn in orde is voor hun komst”.

Aan de bouw van de schaatspiste is een aanzienlijke, financiële investering gekoppeld. Via een crowdfunding actie proberen Kenneth, Marie en Frank die investering te bufferen. Wie zelf zijn steentje wil bijdragen kan dit op hun Gofundme-pagina.

https://www.gofundme.com/f/letusskate-kortrijk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier