Gloednieuwe hondenweide in Oostkamp uitgetest en goedgekeurd

De eerste viervoeters toonden zich tevreden.© GS
De eerste viervoeters toonden zich tevreden.© GS
Redactie KW

De hondenlosloopweide op de Legendaele site in Nieuwenhove in Oostkamp is afgewerkt en werd op dinsdag 11 mei in gebruik genomen. De gemeente Oostkamp was vragende partij voor zo’n hondenweide en de locatie aanpalend aan het Nieuwenhovebos bleek de ideale plek.

In het kader van het lopende landinrichtingsproject in en rond de wijk Nieuwenhove, zorgt de Vlaamse Landmaatschappij samen met Gemeente Oostkamp voor een losloopzone voor honden van 6000 m². Op dit afgebakend terrein mogen honden vrij rondlopen.

Afspraken

De zone zal enkel toegankelijk zijn tussen zonsopgang en zonsondergang. Elke hond is toegelaten behalve agressieve en /of bijtende honden, honden die loops zijn, gewonde honden, honden met een duidelijk waarneembare ziekte en honden die drager zijn van een besmettelijke ziekte zoals kennelhoest, vlooien of andere parasieten.

Bij de opening was Dirk Decorte, ondervoorzitter van de hondenschool ’t Houtland aanwezig, samen met Maya zijn Leonberger. “ We zijn met de hondenschool reeds in de ontwerpfase van deze site om advies gevraagd. We waren al zeer lang vragende partij voor een hondenlosloopzone. Het is een mooie grote oppervlakte geworden met aangepaste hindernissen en toestellen.”

Ook voor Katrien Mergaert van Hond en gezel met haar Beauceron Roxane bied deze plaats heel wat voordelen. “Moest ik hier nu zijn met mijn drie honden zouden ze zich rot amuseren door in en op de verschillende toestellen te lopen en vooral achter elkaar aan te zitten.”

Geen uitlaatplek

De begeleider is verantwoordelijk en aansprakelijk voor zijn of haar hond en voor de schade die zijn hond aanricht aan derden of andere honden. Begeleiders in de hondenlosloopzone moeten ouder zijn dan 14 jaar of in gezelschap zijn van een verantwoordelijke volwassene. Als begeleider ga je verantwoord om met je hond en het gebruik van speeltjes is toegestaan als niemand gewond kan raken hierdoor.

De hond wordt pas in de weide zelf afgelijnd en voor het verlaten van de weide terug aangelijnd. Elke hond moet een halsband of gelijkaardig harnas dragen zodat hij op elk moment kan aangelijnd worden door zijn begeleider. De klaphekkens aan het sas aan elke ingang moeten steeds gesloten worden wanneer men binnen of buiten gaat. De in- en uitgang moet steeds vrijgehouden worden voor andere bezoekers.

De losloopzone is een speelweide en geen uitlaatplaats waar honden alleen komen om hun behoefte te doen. Alle uitwerpselen dienen door de begeleider onmiddellijk te worden opgeruimd. Op de parking is een vuilnisbak voorzien waar verpakte uitwerpselen kunnen in gedeponeerd worden. Iedere hondeneigenaar moet steeds voldoende hondenpoepzakjes bij hebben.

(GST)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.