Globus in Lendelede breidt uit met 1.500 vierkante meter

Patrick Glorieux, Ria Bevernagie en zoon Sebastiaan. (foto Frank) © Frank Meurisse
Redactie KW

‘Handy Home, Globus’ breidt de huidige winkel uit met 1.500 vierkante meter. De totale winkeloppervlakte zal dan zesduizend vierkante meters bedragen. “De nieuwbouw liep door de coronacrisis twee maanden vertraging op envnu hopen we die in het najaar, waarschijnlijk in de maand oktober, te kunnen openen”, zegt zaakvoerder Patrick Glorieux.

De broers Gilbert en Astère Glorieux en hun vrouwen, de zussen Bernadette en Maria Debusseré, startten in 1967 met doe-het-zelfzaak Globus langs de Rijksweg 35 in Lendelede. In 1983 verongelukte Maria en in 2012 overleed Bernadette. Patrick, de zoon van Astère en Maria, kwam in 1985 in de zaak. “Die run ik nu met mijn vrouw Ria Bevernagie en mijn zoon Sebastiaan, die de derde generatie Glorieux is die de Globus zal verderzetten. “In 1998 breidden we een eerste keer uit met plusminus 2.500 vierkante meter en de totale winkel- en stockoppervlakte was sindsdien 4.500 vierkante meter. Nu komt daar nog eens ongeveer 1.500 vierkante meter bij.”

Handy Home

Enkele jaren geleden sloot de Globus zich aan bij ‘Handy Home’, een groepering van 67 zelfstandige doe-het-zelfzaken. “Onze winkel nam nu ook de naam ‘Handy Home, Globus’ aan. De voornaamste redenen waarom we bij die groepering aansloten is de mogelijkheid om producten in groep aan te kopen en op die manier ook betere prijzen voor ons en voor onze klanten te bedingen. Daarnaast geeft Handy Home ook ondersteuning van verkoopstechnieken, helpen ze bij het maken van folders en het reclamebeleid… En de aangesloten winkels investeren en evolueren in de richting van een gelijkaardig assortiment aan producten, vooral alles voor de doe-het-zelver. In onze nieuwbouw zal trouwens onder andere alles voor de doe-het-zelver, huishoudartikelen en seizoenartikelen geëtaleerd worden.”

“Eén vijfde van onze klanten zijn zelfstandigen die hier hun materiaal komen kopen en ook de nodige uitleg van ons verkoopsteam kunnen krijgen. De andere vier vijfden zijn particuliere klanten die we hier altijd met raad en daad staan. Ons personeel is daarvoor opgeleid en wordt regelmatig bijgeschoold om de klanten het zo belangrijke juiste advies te kunnen geven. En in Handy Home Globus maken we bovenop ook wel een keer tijd vrij voor een babbeltje met de klanten.”

Roet in het eten

De coronacrisis heeft nogal wat roet in het eten gegooid bij Handy Home Globus. “Het weekend van 14 en 15 maart was de winkel gesloten. 16, 17 maart was hij opnieuw open en op woensdagmiddag 18 maart moesten we definitief dicht tot en met vrijdag 17 april. Daarna mochten de doe-het-zelf- en tuincentra opnieuw openen. De communicatie vanuit de overheid was niet altijd optimaal. Tijdens de sluiting was ons personeel technisch werkloos. We verkochten dan wel online. Ria zorgde voor de telefoons en de mails, Sebastiaan en ik zetten de bestellingen klaar en leverden die aan huis. Een hectische periode. En we haalden in die periode met moeite een zesde van onze normale omzet.” (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier