Glenn en Ingrid zitten in lockdown in Kaapstad en kunnen niet terug

Glenn en Ingrid vlak voor het land in volledige lockdown ging. (GF)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Oostendenaars Glenn Declercq (45) en Ingrid Botha (41) zitten nog een tijdje vast in Kaapstad. “We hebben geen idee wanneer we kunnen terug reizen. Het land is in een volledige lockdown”, klinkt het bij het koppel.

Glenn en Ingrid leerden elkaar via het internet kennen in de zomer van 2017. Ingrid werd geboren in Johannesburg en is Zuid-Afrikaanse, Glenn is Oostendenaar. Toen Ingrid op bezoek was bij haar moeder in Vlissingen toonde Glenn haar België en zo sloeg de vonk uiteindelijk helemaal over. Sindsdien vormt het tweetal een koppel. “Het gemis van Ingrids familie en vrienden was erg groot”, opent Glenn. Ingrid was in België gebleven toen we verliefd werden en ze had haar familie al meer dan een jaar niet gezien. Daarom besloot ik haar een reis cadeau te doen naar Kaapstad om er in 2019 het nieuwe jaar te vieren. Onmiddellijk was ik verkocht aan de prachtige natuur en de mensen. Impulsief als we zijn, besloten we enkele dagen voordat we zouden terugkeren er een huis te kopen. Sindsdien gaan we twee keer per jaar terug en beleven we er telkens de vakantie van ons leven. De periode dat we er zelf niet zijn, verhuren we ons huis. Ooit hopen we er te kunnen wonen en werken.”

Financiële kater

Op 1 maart trok het koppel opnieuw richting Kaapstad. “We zouden er blijven tot 1 april. Maar het coronavirus zorgde ervoor dat we voorlopig niet terug kunnen keren naar ons land. Zuid-Afrika is in volledige lockdown, nu al tot en met 16 april. En hoogstwaarschijnlijk worden de maatregelen hier nog verlengd”, zucht Ingrid. Glenn werkt bij de technische dienst van De Lijn en kon gelukkig alles regelen met zijn werkgever. “Hopelijk komt ook de financiële kant in orde. Vastzitten aan de andere kant van de wereld is één zaak, maar daar een financiële kater aan overhouden is een andere zaak. Ondertussen lopen onze betalingen binnen zoals elke maand”, pikt Glenn in. Het weer in Zuid-Afrika valt gelukkig mee. Terwijl we Glenn en Ingrid interviewen telt de thermometer 38 graden. “De regels zijn hier wel veel strenger dan in België. Hier mag je enkel buiten om boodschappen te doen. Fietsen, wandelen, joggen en de hond uitlaten is hier ten strengste verboden. Het merendeel van de bevolking volgt de regels goed op. Helaas begrijpen heel wat mensen in de townships de ernst van de situatie niet. Alcohol en sigaretten vind je hier bijna niet meer omdat het geen essentiële voedingswaren zijn. Dat zorgt echter voor heel wat onrust in het land”, aldus Glenn.

Glenn en Ingrid proberen er in Kaapstad het beste van te maken en hopen snel terug te kunnen keren. “Voorlopig is daar nog geen duidelijkheid over. We wachten geduldig af. Onze vluchten met British Airways werden allemaal geannuleerd en de communicatie daar is nul. Zodra ze weer mogen vliegen, zouden we een andere vlucht aangeboden krijgen, maar dat is voorlopig nog niet aan de orde. We zijn ook geregistreerd voor repatriëring, maar ook daar is nog geen duidelijkheid over. Voorlopig hebben we over onze terugreis heel wat vraagtekens”, besluit Ingrid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier