Glenn Carrein brengt met ‘Miss You’ van Fat Max ode aan overleden vader Filiep

Fat Max is een vijfkoppige rockband. We zien v.l.n.r. zanger en gitarist Glenn Carrein, Johnny Roose, Brent Soen (drum) en Nelson Marescaux. Bassist Jeremy Verbeke ontbreekt op de foto. © MV
Redactie KW

Zanger en muzikant Glenn Carrein van de vijfkoppige band Fat Max brengt met het nieuw nummer Miss You een ode aan zijn vader Filiep. In 2008 stapte hij uit het leven. Filiep was toen brandweerman en uitbater van Gasthof ‘t Kapittel in de Ooievaarstraat. Filiep Carrein was amper 47 jaar.

“Het nummer is puur en simpel, zonder effecten”, aldus Glenn. “Uiteraard mocht het niet opgewekt klinken. Normaliter spelen we pure, vette ouderwetse rock ‘n’ roll. Het nummer is van mij een hommage aan mijn vader, hoe ik me voelde na zijn dood. Mijn vader was een joviale, levendige en grappige persoon. Iemand die altijd voor alles en iedereen klaarstond. We konden ons geen betere vader wensen.”

“Dat hij besloot om uit het leven te stappen, is iets dat we niet hadden verwacht. Sowieso zorgde dat voor een grote shock bij familie en vrienden. Ik zat een heel moment heel diep. Mijn gevoelens wilde ik niet blootgeven. Muziek schrijven en maken, hielp me erdoor. Fat Max is ongeveer dan ontstaan. Door de jaren heen zijn we veranderd van genre en bezetting.”

Dezelfde geboortedatum

Vader Filiep en zoon Glenn hebben dezelfde geboortedatum: 1 augustus. “Dat is voor mij een rare dag”, klinkt het bij Glenn (32). “We delen onze verjaardag. (lacht) Eigenlijk is Miss You een geschenk voor de verjaardag van mijn vader. Het is een bewijs dat we hem niet zijn vergeten en trouwens nooit gaan vergeten. Mijn vader is nog heel geliefd. Dat ervaar ik als mensen over hem spreken. Ik vind het ook wel tof dat hij nog ‘leeft’ onder de mensen.”

Mijn vader is nog heel geliefd. Tof om te merken dat hij nog ‘leeft’ onder de mensen – Glenn Carrein

Filiep Carrein was jarenlang de conciërge van het brandweerarsenaal in de Gasstraat. Hij was tevens ambulancier-brandweerman en duiker. Bij het nummer is er ook een videoclip. “Ik deed de montage volledig zelf”, zegt Glenn. “We gingen op zoek naar bruikbaar materiaal over mijn vader. Onze familie had van die oude VHS-videocassettes maar dat ging moeilijk om over te zetten. Het duurde twee jaar om alles te verzamelen. Voornamelijk foto’s van zijn favoriete plekken: de brandweer en ‘t Kapittel waar hij vroeger met mijn ma al werkte onder de uitbaters Diego en Cindy.”

Fata Morgana

“Mijn vader was als brandweerman ook een fervent duiker. Vaak in de Leie. Hij werkte mee aan Fata Morgana dat in 2006 werd uitgezonden vanop het recreatie-eiland De Balokken. Dankzij Ignaas De Jongh kwam ik aan dat beeldmateriaal. Daarop is mijn vader te zien zoals we hem hebben gekend.”

Wijlen Philippe Carrein.
Wijlen Philippe Carrein.© a-MV

Opmerkelijk in de videoclip is ook oudste zoon Kenneth als basgitarist. “Tijdens de lockdown leerde ik hem dat aan”, aldus Glenn. “Hij speelt de grondnoten door heel het nummer en zingt ook mee in het refrein. Ook familie komt in de videoclip voor. Onder meer het doopkind van mijn pa. Ik stuurde hen in de lockdown een stuk van het refrein door en ze zongen dat in. Mijn moeder Yvette wilde niet. Het is voor haar nog altijd te zwaar. Die wonde blijft, wat ook normaal is. We zijn met Fat Max heel trots op het nummer en de videoclip in eigen beheer. Het was proberen een balans te zoeken tussen de tekst en muziek.”

Voicemail

Filiep Carrein baatte samen met zijn oudste zoon Kenneth ‘t Kapittel uit. Na zijn overlijden deed Kenneth nog een jaar verder en nam broer Glenn dan de zaak over. “Mijn broer stopte omdat hij niet meer wilde worden geconfronteerd met de plaats waar hij mijn vader aantrof”, vertelt Glenn die nu als vertegenwoordiger werkt voor Alpro. Een deel van de videoclip is opgenomen in de tuin van de jeugdsite d’Arke in de Koestraat. Op het einde vertrekt elk van de groep afzonderlijk. Tot finaal alleen nog Glenn Carrein overblijft en dan ook uit beeld verdwijnt. “Bewust gedaan, de videoclip begint met ik alleen aan de inkom van ‘t Kapittel en eindigt dus met mij alleen”, vertelt Glenn. “Een stuk van mijn leven dat ik loslaat.”

Helemaal op het einde is vader Filiep te horen op zijn voicemail.

In september komen er nieuwe nummers aan

Fat Max repeteert in de lokalen van de jeugdsite d’Arke in de Koestraat. Door het coronavirus zijn er momenteel geen optredens. “Ons grootste doel is nu een goed boekingskantoor vinden dat ons onder hun vleugels wil nemen”, zegt Glenn. “Een goed boekingskantoor is nu ons grootste gemis. Er is interesse. Door de jaren heen veranderde onze bezetting maar nu hebben we een goede basis. In september komen er heel wat nieuwe nummers aan. Door corona konden we samen niks doen. We stuurden deuntjes naar elkaar door. Het doet extreem veel pijn om niet te mogen optreden.”

Fat Max noemen zichzelf een energiebom op het podium. “We krijgen goede reviews en waar we gingen optreden, vragen ze ons zelfs terug”, aldus gewezen cafébaas Glenn.

Hij ademt muziek. “Ik heb een hart voor muziek”, vertelt Glenn. “Als van kleins af. Mijn eerste gitaar kreeg ik als een verjaardagscadeau van mijn ouders.” Zijn vriendin Elien Valcke fungeert als huisfotograaf van de vijfkoppige band.

(Erik De Block)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier