Glas over? Smijt het in de gocart: glasbolhelden trekken opnieuw door de straten van Kuurne

We herkennen Lenn Devlaminck (9), Maurice Quequin (10) en Arthur Quequin (8) die de Kuurnse straten doorkruisen op zoek naar glas in ruil voor een bijdrage voor De Warmste Week. © BRU
Redactie KW

Voor het tweede jaar op rij trekken Lenn Devlaminck (9) en Maurice Quequin (10) erop uit met hun gocarts om glas op te halen voor De Warmste Week. De glasbolhelden krijgen echter dit jaar ook de hulp van Arthur Quequin (8) die het duo komt versterken. Vorig jaar doneerden Lenn en Maurice zo’n 3.300 euro aan het kinderkankerfonds. Dit jaar gaan hun ingezamelde centjes onder meer naar het kinderkankerfonds en Bednet.

Door Nico Speleers

Vol goede moed trekken Lenn Devlaminck en Maurice Quequin er de komende weken opnieuw op uit met hun gocarts met aanhangkar om hun inzamelactie van vorig jaar nog eens over te doen. Dit jaar krijgen de glasbolhelden daarbij de hulp van Arthur Quequin die het duo komt versterken. Vorige week zaterdag trokken de drie leerlingen van de gemeentelijke Centrumschool er voor een eerste keer samen op uit om in de Oude Belgen- en Watertorenwijk te speuren naar bokalen en ander glas die de bewoners nog niet naar een glasbol hadden gebracht. In ruil voor een vrije bijdrage voor De Warmste Week nemen zij dan deze taak over.

Avondophalingen

Afgelopen zaterdag waren de glasbolhelden terug te vinden in de Kouterstraat en de Gasthuisweide. “Dit jaar gaan we vooral voor avondophalingen”, vertelt Lenn. “Dan hebben we ook de meeste kans om de bewoners thuis aan te treffen. Daarom werden onze gocarts dit jaar uitgerust met lichtjes, zodat ook onze eigen veiligheid gewaarborgd is en we ook goed zichtbaar door de straten kunnen rijden. Wie een gocart heeft en ons initiatief wil steunen, mag ons steeds contacteren om eens mee te rijden op glasjacht. Met het geplande schema die we voor ogen hebben, vermoed ik dat we dit jaar zo’n 300 kilometer zullen afleggen met onze gocarts. We helpen dus niet alleen het kinderkankerfonds en Bednet, maar zorgen ook voor onze eigen gezondheid.”

Hulp van Koning Ezel

Komende zaterdag doorkruisen de glasbolhelden de Seizoenswijk en Najaarsweg op zoek naar glas. De week daarop, op zaterdag 23 november, is het de beurt aan de Kattebelweg en de Kattestraat. Later volgen nog de Meihoek en de Abelenstraat. “Op zaterdag 7 december krijgen we de hulp van Koning Ezel David Claeys om mee te helpen glas op te halen op Sint-Pieter”, gaat Maurice verder. “Naast recyclageglas aanvaarden we uiteraard ook glas met statiegeld, dit gaan we dan inruilen in de winkel en stoppen uiteraard ook deze centen dan in de pot. Net als vorig jaar zijn we van plan om het verzamelde geld persoonlijk te doneren op het Nelson Mandelaplein tijdens De Warmste Week in Kortrijk. Gelukkig hoeven we dit jaar daarvoor niet op zoek te gaan naar een bestelwagen om onze gocarts in te steken, maar kunnen we zelf naar Kortrijk rijden.”

Nog tot en met 14 december rijden de glasbolhelden van wijk tot wijk om er glas op te halen. Het initiatief van Lenn, Maurice en Arthur is de Sint ook niet ontgaan. Bij zijn feestelijke intrede in Kuurne afgelopen maandag mochten de drie jongens de Sint vergezellen tijdens zijn tocht met hun gocarts. Ze hielpen om de pakjes die hij had meegebracht te helpen vervoeren. Ook wie geen glas heeft, kan de glasbolhelden steunen. Dit kan door een vrije bijdrage te geven aan de helden als je ze opmerkt op straat. Of Lenn, Maurice en Arthur opnieuw het magische bedrag van 3.300 euro kunnen verzamelen, komen we te weten in die warmste week van 18 tot 24 december.