Giulia Vitale uit Gits behaalt nationale gouden medaille

(foto EV) © (foto EV)
Redactie KW

Pony’s en dieren nemen een belangrijke plaats in in het leven van Giulia Vitale (10). Dagelijks kun je haar in de stallen bij haar thuis of de ponyclub in Torhout vinden. Haar talent en grote inzet werden op paasmaandag beloond met een nationale medaille, tot grote vreugde van Giulia zelf en haar familie.

Giulia woont samen met haar ouders Enzo Vitale en Lies Caen in de Honingstraat in Gits. Ze heeft nog twee broers, Lisandro en Massimo. Ze gaat naar school in de Vrije Basisschool van Gits en in haar vrije tijd heeft ze één grote hobby: ponyrijden en alles wat erbij komt kijken.

Die microbe kreeg ze ongetwijfeld van haar mama die zelf ook nog steeds paardrijdt en deelneemt aan wedstrijden.

Blijven doorzetten

“Mijn passie is begonnen toen ik vijf jaar was”, steekt Giulia van wal. “Toen kreeg ik van mijn opa Wilfried een pony cadeau, Speedy. De eerste twee jaar heeft mijn mama me hier thuis lesgegeven.”

“Die twee jaar hebben we vooral spelenderwijs de basis van het paardrijden ingeoefend”, pikt Lies in, “Speedy is eigenlijk geen zo’n gemakkelijke pony die Giulia er al meermaals af gekatapulteerd heeft. Ze heeft al heel wat keren in het zand gebeten maar ze blijft doorzetten en is gek op haar filoe.”

“Toen ik zeven was, schreef ik me in bij de LRV (landelijke rijvereniging) van Torhout”, vervolgt Giulia, “daar rij ik elke zaterdag. De rest van de week train ik thuis, al snel zo’n drie à vier keer per week.”

Rijden is niet haar enige bezigheid, ook haar andere taken neemt Giulia ernstig: “De stallen kuisen, de pony’s verzorgen, de weide proper maken, mijn gerief oppoetsen, het moet allemaal gebeuren, soms al vooraleer ik naar school vertrek.”

Aan de hand van de wedstrijden in de winterwerking en de zomerwerking wordt een selectie opgemaakt wie er naar de nationale wedstrijden mag gaan. Die wedstrijden omvatten springwedstrijden en dressuurwedstrijden en worden onderverdeeld volgens de grootte van de pony in vijf categorieën. “Mijn pony heeft de kleinste stokmaat, met hem doe ik mee aan dresssuurwedstrijden. Springwedstrijden doen we weinig, omdat hij soms wat onvoorspelbaar is”, vertelt Giulia.

Getierd en geweend

“Op paasmaandag trokken we ‘s morgens vroeg naar Oud-Heverlee. Het begon eigenlijk niet al te best want toen we daar aankwamen, was Speedy heel actief en wild. Mama heeft er dan eerst een tijdje naast gelopen en dan was het tijd voor de dressuurproef. De vorige keren greep ik telkens net naast een medaille. Ik had er veel voor getraind, maar dat doen de andere deelnemers natuurlijk ook. Na een uurtje hingen de uitslagen in de bar. Toen ik zag dat ik de gouden medaille gewonnen had, heb ik getierd en geweend omdat ik zo content was.”

Voor Giulia is het nu uitkijken naar de zomerwerking, waar ze weer hoopt mee te doen aan de nationale wedstrijden. “We hebben ook al een opvolger voor Speedy want die wordt stilaan wat te klein. Met die nieuwe pony, Sapperlipopette, ben ik ook al aan het trainen. Hopelijk win ik met hem nog heel wat medailles”, besluit Giulia. (EV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier