Gitsenaars geven hun mening over uitzicht van dorpscentrum

Een honderdtal Gitsenaars tekende woensdagavond present in het cultureel centrum. Op tafel lag een voorstel, uitgewerkt door de gemeente in samenwerking met RADAR en het WVI, over het teokomstig uitzicht van het centrum van Gits. Bedoeling is dat dit uitmondt in een GRUP: een verzameling van concrete afspraken omtrent het dorpszicht.

De deelnemers maakten ook een wandeling door de dorpskern. Op drie plaatsen hielden ze halt voor bespreking. © Foto EVH

Nu was het aan de inwoners zelf om zich over dit voorstel te buigen en hun opmerkingen hierover te geven. “Dit is voor ons geen verplicht nummertje”, duidt burgemeester Rita Demaré, “de mening van de inwoners is voor ons echt van tel.”

Na een korte inleiding werden de aanwezigen meegenomen op een wandeling door het centrum. Er werd halt gehouden aan de pastorie, de markt en de zone naast het containerpark. Op elke plaats werd één thema uit het voorstel besproken: lokaal erfgoed, appartementsbouw en projectgebieden in Gits.

Eénmaal terug in het cultureel centrum, was er ruimte voor vragen en opmerkingen. Vooral het behoud van café ‘Den Engel’ was voor velen een bezorgdheid. “Het GRUP kan bepalen dat het gebouw in categorie A valt, zijnde ‘beschermingswaardig’. Dat betekent dat het niet gesloopt kan worden en dat alles wat zichtbaar is vanaf de straat behouden moet blijven”, klinkt het. “De inhoud van het gebouw echter, het café of voor velen de ziel van het gebouw, kan hiermee echter niet gegarandeerd worden. Daarvoor zullen andere stappen gezet moeten worden.”

Dit was echter niet het enige dat besproken werd. Via post-its kleefden de aanwezigen nog vele andere ideeën en voorstellen op de voorziene wanden. Het gemeentebestuur sloot de avond positief af: “We zijn blij met de input van de bevolking, zowel de positieve als negatieve reacties gebruiken we om ons voorstel te herwerken en bij te schaven. In de toekomst volgen nog twee dergelijke momenten.” (EVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.