Gits Groeit neemt afscheid van Christa en Gerarda

Gerarda Deruytter (links) en Christa Lowie hielpen vandaag, net voor de start van de kerstvakantie, voor het laatst over de middag in vbs Gits Groeit. (foto EV)©Emely Vanhaecke (foto EV)
Gerarda Deruytter (links) en Christa Lowie hielpen vandaag, net voor de start van de kerstvakantie, voor het laatst over de middag in vbs Gits Groeit. (foto EV)©Emely Vanhaecke (foto EV)
Redactie KW

Door een beslissing van het Grondwettelijk Hof kunnen Christa Lowie (59) en Gerarda Deruytter (66) vanaf januari niet langer aan de slag in vbs Gits Groeit. Onverwacht wordt de vrijdag voor de kerstvakantie hun laatste dag.

Sinds 2018 mochten gepensioneerden onbelast bijklussen voor openbare besturen, socioculturele vzw’s of feitelijke verenigingen met een maximumbedrag van 6.340 euro per jaar. Voor scholen die vooral over de middag wat helpende handen kunnen gebruiken, was dit een ideaal systeem om mensen te vinden die enkele uren per dag konden bijspringen. Zo ging Gerarda Deruytter in 2012 als vrijwilligster aan de slag in de voorschoolse opvang op Onledemolen. Toen de school daar gesloten werd, sprong ze in de Gitsbergstraat in bij de afwas over de middag. “Ik heb dat altijd heel graag gedaan’, vertelt Gerarda. “Het was een onderbreking van enkele uren per dag en ik had sociaal contact met de collega’s.”

Christa Lowie is al sinds 1997 een bekend gezicht in de Vrije Basisschool. “Ik ging hier indertijd aan de slag als PWA’er. Intussen is dat veranderd naar wijkwerker. Al die tijd werkte ik in de refter, stond achter de potten en deed de was. Ik heb dit werk altijd ongelooflijk graag gedaan.”

Op 1 januari ging Christa normaal gezien met pensioen en zou dan instappen in het systeem van bijklussen. Twee weken geleden kwam echter het slechte nieuws dat dit niet langer mogelijk zou zijn. Het Grondwettelijk Hof vernietigde dit voorjaar immers de bijkluswet.

Enkel als vrijwilliger

Vanaf januari kunnen Gerarda en Christa enkel nog als vrijwilliger werken, met een maximum van 1.388 euro per jaar. “Dat betekent dat we nog een uurtje per dag mogen komen. Dat is niet genoeg om het werk te doen dat we hier normaal verrichten.”

Beide dames besloten om een punt te zetten achter hun werkzaamheden in Gits Groeit. “Dat was zeker een moeilijke beslissing”, vertelt Christa. “De eerste week na het nieuws kon ik er zelfs niet over praten. Ik vrees wel een beetje voor een zwart gat.”

Ook Gerarda neemt afscheid met pijn in het hart: “Het is jammer dat we moeten stoppen, maar ik zal me niet vervelen. Hopelijk kunnen we binnenkort terug opstarten met Okra Gits en ook in het rusthuis doe ik wat vrijwilligerswerk.”

Voor Celine Bossaert, directeur van Gits Groeit, waren Christa en Gerarda een onmisbare tandem over de middag: “We moeten afscheid nemen van twee bijzonder geliefde figuren binnen onze school. Dag in dag uit hebben ze zich met hart en ziel ingezet voor onze school. Ze zullen zeker gemist worden”, klinkt het.

Op hun laatste werkdag organiseerden kinderen en collega’s een mooi afscheid. (EV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier