Gistelse Spuikom levert jaarlijks tot 15 ton oesters op

Benoit en Kim. (foto MVS)
Redactie KW

Wie denkt dat Benoit Delaere enkel te vinden is als molenaar op de Oostmolen heeft het mis. Naast zijn job als leraar verzorgt hij ook rondleidingen in oesterkwekerij de Oesterput.

“Een bezoek aan de oesterkwekerij van mijn echtgenote Kim is een belevenis. We hebben jaarlijks ongeveer 8.000 bezoekers aan wie we uitleg geven over de kweekwijze van onze oesters. Op onze pontons vertellen we hoe de oestercultuur in ons land ontstaan is en vergelijken we onze kweekmethodes met die van andere landen”, vertelt Benoit. “Uiteraard demonstreren we hoe je een oester gemakkelijk kunt openen en proeven we er enkele na de rondleiding”, vult Kim Puystjens aan.

De familie Puystjens kweekt al 25 jaar oesters in de Spuikom, wat een uniek Belgisch product oplevert. “Sinds 1995 staat ons bedrijf bekend als oesterkwekerij maar ook als klein- en groothandel in schaal- en schelpdieren. Met ons familiaal bedrijf de bvba Aquacultuur kweken we op traditionele wijze en met veel passie de enige Belgische oester. Het kweken doen we in het water van de Spuikom, een zilt waterbassin dat de typische smaak geeft aan onze Ostendaise“, vertelt Kim verder. “De naam van onze oester verwijst naar de familie De Looze die in 1765 voor 15 jaar een monopolie op de binnenlandse oesterkweek verkreeg. Dat exclusieve monopolie werd echter niet verlengd maar tot 1817 bleef de oesterkwekerij wel eigendom van de familie De Loose.” “De erkenning als streekproduct door de Vlam in 2017 is belangrijk voor ons en vooral een waardering voor het werk van Jacky, de pa van Kim”, aldus Benoit.

Zeewier

Per jaar oogst de bvba Aquacultuur Oostende tussen 1 en 15 ton oesters. Dat verschil is vooral te verklaren door de weersomstandigheden. Door warm weer en een teveel aan zeewier gaan veel oesters dood met als gevolg een mindere oogst. De oesters worden in september geoogst omdat ze tijdens de zomermaanden vetten. “Onze oesters worden verkocht in onze winkel met daarnaast een uitgebreid assortiment van lekkere schaal- en schelpdieren. Sinds 2018 kun je bij ons ook oesters degusteren in onze oesterbar. Met de eindejaarsfeesten was het voor ons een drukke periode. Bij mooi weer is het aangenaam om buiten op een tuinbank te genieten van al dat lekkers uit de Spuikom.”

“De Spuikom blijkt een uitstekende plek om oesters te kweken want het water is door de kwaliteitsnormen officieel erkend als schelpdierwater. Door de sterke algengroei hebben de oesters er veel voeding. Ze filteren drie liter water per uur en halen er zo het voedsel uit”, vertelt Benoit.

“De oesters moeten drie tot vier jaar groeien voor ze als delicatesse op je bord terechtkomen. We hebben een ander proces dan de Nederlandse en Franse kwekers waardoor we mooi gevormde oesters kunnen presenteren. We leggen de kleine oesters in mandjes waarna ze maandenlang kunnen groeien”, legt Kim uit.

Holle oesters

Het bedrijf kweekt 90 procent holle oesters en tien procent platte. De prijzen zijn de voorbije twee jaar stabiel gebleven. “We zijn duurder dan de Zeeuwse exemplaren omdat ons kweekproces veel handwerk vereist, maar de kwaliteit ligt hierdoor veel hoger”, vult Benoit aan. “Bekende zaken als de Jonkman, Storm en Marina plaatsen onze oesters op hun kaart”, aldus Kim. (MVS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier