Gistelse landbouwer en bakker produceren uniek speltbrood

Stefan Vandaele met kinderen Siebe, Hannes en Noor. © (foto Davy Coghe)
Redactie KW

Bioboer Frank Lambert uit Zevekote bij Gistel ging een unieke samenwerking aan met de Brugse ambachtelijke bakker Stefan Vandaele. Frank verbouwt namelijk de tienduizenden jaren oude graansoort spelt waarmee bakker Stefan, ook bekend als ‘de broodsmid’, een bijzonder smaakvol en voedzaam brood maakt.

Een donker, rijk, voedzaam en vooral smaakvol brood; dat is het resultaat van de samenwerking tussen de Gistelse bioboer Frank Lambert en de Brugse ambachtelijke bakker Stefan Vandaele. Frank zorgt voor de eeuwenoude, zelfs tienduizenden jaren oude graansoort spelt die gebruikt wordt als basis voor het brood van Stefan.

Frank Lambert is samen met zijn echtgenote Kristina De Backer sinds 2000 actief met een eigen gemengd landbouwbedrijf in Zevekote bij Gistel. De hoeve, het Oudhof genoemd, is al eeuwenlang in de familie van Frank. “Ik ben de vijfde generatie in mijn familie die hier boert”, vertelt Frank. “Zeker onder impuls van mijn vrouw hebben we altijd wel aandacht gehad voor het biologische, kleinschalige aspect van de landbouw. Het korte ketenverhaal, daar zijn we al lang mee vertrouwd. In 2010 opende onze hoevewinkel Milki de deuren. Daar verkopen we vooral zuivelproducten van de melk van onze koeien zoals yoghurt, melk, desserten zoals chocomousse, pudding en roomijs.”

Uitdaging

Frank kweekt op de boerderij ook nog varkentjes voor het vlees en doet aan akkerbouw, met onder meer suikerbieten en graan. “Met graan op zich is in onze contreien eigenlijk niet veel te verdienen en er valt ook weinig eer uit te halen. Het graan wordt zo goed als enkel gebruikt als voeder voor de dieren”, weet Frank.

“Maar het leek me toch een uitdaging om met die graangewassen eens iets meer te gaan doen. Een ontmoeting met bakker Stefan Vandaele uit Brugge stimuleerde me daar verder in. Wij hebben elkaar leren kennen op een markt met ambachtelijke producten bij een boerderij. Zo hoorde Stefan dat ik zelf ook ambachtelijk en biologisch werk, net als hijzelf. Stefaan zocht een landbouwer die op een biologische wijze een graansoort wilde telen voor een nieuwe broodvariant. En zo kwamen we uit bij spelt. Het is een van de oudste graansoorten die er bestaan. Louter voor het geld moet je het niet gaan verbouwen, want het is arbeidsintensiever dan reguliere graansoorten. Dat komt onder meer doordat er steeds nog een vliesje rondhangt dat moet verwijderd worden. Dat kunnen we zelf niet doen op boerderij omdat we er de geschikte apparatuur niet voor hebben, en dat besteden we dus uit. Er zitten dus nog wel meerdere tussenschakels tussen voordat Stefan het product kan gebruiken voor zijn brood. Zo wordt het ook nog verwerkt tot bloem en meel. Daarvoor werken we nu nog samen met iemand met een kleine bloemmolen in Tollembeek, in het Pajottenland dus. Maar de bedoeling is dat we dat malen dichter bij huis gaan brengen. Zo is het de bedoeling om daarvoor samen te werken met De Witte Molen in Oudenburg. Op die manier schrijven we helemaal een mooi verhaal van ambachtelijke productie in Brugge en Ommeland”, is Frank enthousiast.

Rijke smaak

Intussen kan hij ook al proeven van het brood op basis van zijn zelfgeproduceerde spelt. Sinds deze week is het brood ook te koop bij de bakkerij van Stefan in Sint-Andries. “Ik heb misschien wel wat gezondigd tegen de coronamaatregelen en reed zondag naar Brugge om het brood te gaan proeven. En ja, ik was echt heel tevreden. Het heeft een heel erg rijke smaak. Je kan het zelfs zo op zich eten, zelfs zonder beleg. Eventueel met een beetje boter is het ook al erg lekker.”

Ook bakker Stefan Vandaele zelf is bijzonder enthousiast. “Dit broodje onderstreept de mogelijkheid om lokaal, ecologisch en biologisch een product op de markt te brengen dat kwalitatief heel erg hoogstaand is”, zegt de Brugse bakker, die met zijn broodproducten al meermaals in de prijzen viel. “We gaan ook nog verder met dit verhaal, want Frank is opnieuw spelt aan het zaaien en is ook bezig met emmertarwe, eenhoorn en twee vergeten tarwerassen. Ik ben enorm tevreden over de samenwerking met Frank. We zijn allebei enorm gepassioneerd door ons vak en ik denk dat de mensen dat ook zullen merken aan dit brood.” (Piet De Ville)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.