Gistelse Karen Monstrey in Italië: “We kunnen niet geloven dat dit echt is, hier bij ons”

Karen Monstrey met haar man Kris Mahieu en hun twee dochters. Ze wonen sinds 14 jaar in Italië. © GF
Hannes Hosten

“In de supermarkt staan mensen op een meter afstand van elkaar aan te schuiven om binnen te gaan. Als er iemand buiten gaat, mag iemand anders naar binnen.” Dat vertelt de Gistelse Karen Monstrey (49), die al 14 jaar in Toscane woont.

Karen Monstrey woont met haar man en twee dochters in Gavorrano, een dorpje in de provincie Grosseto. “Mijn dochters van 21 en 19 jaar studeren aan de universiteit van Pisa. Ze zijn al thuis van donderdag en blijkbaar zal dat alvast zo blijven tot 3 april. Sinds maandag krijgen ze hun lessen wel online. Ze zijn nu thuis.”

“Sinds gisteren is heel Italië rode zone”, vervolgt Karen. “Daardoor mogen wij niet meer vrij rondrijden met de wagen. We mogen de auto alleen gebruiken om naar de dokter te gaan, te gaan werken en boodschappen te doen. We moeten vooraf een autocertificazione opstellen, een document waarin je zegt waarom je auto rijdt, en dat meenemen in de wagen. Anders kan je een boete oplopen.”

Aanschuiven aan supermarkt

“De vriend van mijn dochter ging met zijn ouders boodschappen doen. De mensen staan buiten met hun kar voor de supermarkt te wachten, telkens op een meter afstand van elkaar, en als één iemand buiten gaat, mag een volgende klant binnenkomen. Er mogen maar een maximum aantal mensen binnen zijn in de winkel. Aan de kassa is witrode tape op de vloer geplakt. Je moet daar achter wachten en pas als de vorige klant betaald heeft en weg is, mag je met je kar tot bij de kassa rijden. De vriend van mijn dochter kreeg er kippenvel van dat dit echt was, hier bij ons. Ik ben nog niet in de supermarkt geweest. Meestal heb ik wel proviand voor een week. Maar vandaag of morgen ga ik toch eens winkelen. Wie weet zal het binnenkort moeilijker worden om aan voedsel te raken.”

Aan de supermarkt staan mensen aan te schuiven om binnen te gaan, telkens met een meter afstand.
Aan de supermarkt staan mensen aan te schuiven om binnen te gaan, telkens met een meter afstand.© GF

“Ik weet niet of de beperking op autorijden hier heel strikt zal worden opgevolgd”, aldus Karen. “In onze provincie Grosseto zijn er maar zes besmettingen op 220.000 inwoners. Dat is het laagste cijfer in heel Italië. Wij zijn natuurlijk maar een klein dorp, in de grote steden is het misschien anders. Ik denk persoonlijk dat de regeling er vooral is gekomen om de studerende jongeren duidelijk te maken dat het menens is. Toen vorige week beslist werd om alle scholen te sluiten, waren de jongeren blij om die extra vakantie. Nu ze niet zomaar meer buiten mogen, is dat toch anders.”

Veel annulaties

Karen Monstrey woont sinds 14 jaar in Italië. “Mijn man was vertaler Nederlands-Italiaans. We kwamen vijf jaar na elkaar hier op vakantie en besloten dan alles te verkopen en naar hier te verhuizen”, vertelt ze. “Ik werk aan de receptie van een camping. Die is niet open in deze tijd van het jaar, maar op de receptie werken wel om boekingen op te nemen. Het valt op dat er heel veel annulaties zijn, vooral van buitenlanders. Mijn man, die uit Waregem afkomstig is, werkt als vastgoedmakelaar. Hij is naar België vertrokken, maar ik weet niet of hij nog zal kunnen terugkeren. Misschien wel omdat hij de dubbele nationaliteit heeft. Maar zal hij nog een vlucht vinden? Ryanair heeft alle vluchten naar Italië al opgeschort. En hoe het voor zijn zaak zal aflopen, is ook nog afwachten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier