Gistelse familie Desender opent vakantiewoning Maison de Juelle

"Toen ik het gebouw zag, was er onmiddellijk een klik", vertelt Sofie Desender. (foto LC)
Paul Bruneel

Het statige gebouw langs de Brugsesteenweg 7 in Sint-Pieters-Kapelle krijgt een nieuwe invulling. Tegen de herfstvakantie opent de nieuwe eigenaar, de familie Desender uit Gistel, er de vakantiewoning Maison de Juelle.

Oorspronkelijk maakte het gebouw deel uit van een klooster, daarna van de gemeenteschool, later werd het gebruikt als woonhuis en nog later als restaurant de Kopernunne. Vorig jaar werd het restaurant stopgezet. Sofie Desender: “Het is een project van mijn man Stijn Simoen en mezelf samen met mijn ouders Lode Desender en Heidi Pyck. Toen ik het gebouw zag, was er onmiddellijk een klik: ‘dat zou en moest het worden’. De naam is ontleend aan de naam van onze twee dochters Marie-Julie en Anna-Estelle. De taken zijn verdeeld: ikzelf zal voornamelijk verantwoordelijk zijn voor de online boekingen, de administratie en het onthaal en de opvolging en het onderhoud zullen vooral werk zijn voor mijn vader. De samenwerking is top en elkeen heeft zijn eigen verantwoordelijkheden. Het is voor ons een extra uitdaging.”

Zongericht terras

Er werd heel wat werk verricht om het vakantiehuis klaar te krijgen tegen de herfstvakantie en de eerste boekingen zijn al binnen. “Op het gelijkvloers is er een ruime leefruimte met een kleine bibliotheek, een eetplaats voor 16 personen en een nieuw ingerichte keuken. De toiletten werden vernieuwd en er is naast een mindervalidentoilet ook een luiertafel voor de kleinste gasten. Vanuit de leefruimte en de keuken is er een verbinding met het zongerichte terras”, geeft Sofie mee.

Maison de Juelle beschikt over drie slaapkamers voor twee personen en twee familiekamers voor vier personen, allemaal voorzien van een eigen badkamer. Een slaapkamer bevindt zich op de benedenverdieping ten behoeve van de mensen die moeilijkheden hebben bij het gebruiken van de trap.

“We beschikken ook over een privéparking en een afgesloten fietsenberging”, zegt Sofie. “Er is ook een petanquebaan aangelegd en voor de kinderen plannen we nog leuke speelaccommodatie buiten. Het zaaltje op de benedenverdieping kan ook worden gebruikt voor vergaderingen of een familiefeestje. We bieden desgewenst ook een foodservice aan in samenwerking met Lieven Passchyn Catering.”

Eerste Wereldoorlog

De locatie in Sint-Pieters-Kapelle draagt een lange geschiedenis met zich mee. Het kloostergebouw dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw en de nonnen gaven er les in de achterliggende gebouwen van de gemeenteschool. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kreeg het gebouw het hard te verduren en werd de school grotendeels vernield.

Na de oorlog werd de school heropend en het laatste nonnetje verbleef er tot in 1969. Het gebouw werd daarna de directeurswoning en nog later werd het een gewoon woonhuis. Zoals reeds gemeld werd het daarna omgebouwd tot visrestaurant en nu krijgt het met het vakantiehuis een nieuwe bestemming.

Meer info over Maison de Juelle is te vinden op www.maisondejuelle.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier