Gistelnaars reageren gemengd op sluiting zwembad medio 2021

Het zwembad was de jongste jaren evenveel keer gesloten als open.
Redactie KW

Op 30 juni 2021 sluit het zwembad van Gistel zijn deuren na zowat 50 jaar. De slechte staat van het bad en het jaarlijkse exploitatieverlies worden als hoofdredenen aangeduid. Zelfs een week nadat het nieuws losbarstte, blijven de reacties op de beslissing binnenstromen – van begripvol en positief tot boosheid en teleurstelling. Het stadsbestuur herhaalt dat het de beslissing niet lichtzinnig heeft genomen.

De redenen voor de sluiting zijn intussen bekend. Beheerder Farys verwacht op korte termijn meer problemen met versleten afvoer- en aanvoerbuizen, betonrot en verouderde centrale verwarming. Er is bovendien het jaarlijkse exploitatietekort van 360.000 euro. Gistel alleen kan een nieuw zwembad niet betalen, de buurgemeenten staan evenmin te springen om bij te leggen. In plaats van de zwemkom wordt site Zomerloos uitgebreid met een moderne gemeenschapszaal, vergaderlokalen, een stek voor de muziekschool en jeugdhuis Uzuz.

Patrick Declerck richtte 25 jaar geleden een zwemclub voor volwassenen op: de Panasonic Swimming Club. “Mijn tante zat er jarenlang aan de kassa”, knipoogt hij. “Ach, het zwembad is versleten tot en met. Je kan het gewoonweg niet meer deftig oplappen. Ik vind het niet de taak van Gistel en de drie buurgemeenten om een nieuw bad te bouwen, wel dat van de provincie. Het zwembad van Gistel openhouden, klinkt natuurlijk leuk, maar je moet realistisch zijn. Het zwembad was de jongste jaren evenveel keer gesloten als open.”

Online petitie

“Soms moet je een keiharde beslissing nemen en dat doet de stad nu ook. Middelkerke en Oostende, die wel een nieuw zwembad bouwen, mag je absoluut niet vergelijken met Gistel. De financiële slagkracht van de kustgemeenten is zoveel groter.”

Jasper Serbruyns, voorzitter van de Gistelse Zwemschool, die 450 leden telt, schreef dan weer een boze brief. “Het zwembad wordt als een pure verliespost afgeschilderd. Je kan het door een andere bril bekijken als een investering in fysieke en mentale gezondheid. Talrijke Gistelse kinderen leren zwemmen in dit zwembad, de Gistelse scholen maken er dagelijks gebruik van en meerdere sportclubs kunnen er terecht. Het bad is een troef, een sluiting is een enorme verarming voor onze stad. Een gebrek aan een goed uitgewerkt langetermijnbeleid heeft geleid tot het verval van vandaag. Er is volgens mij te weinig initiatief genomen om de recreatieve zwemmer te verleiden om naar het zwembad te komen. Zij hebben te weinig publieksuren ter beschikking om in de vrije tijd baantjes te komen trekken. Oostende, Middelkerke en Diksmuide kunnen een nieuw bad bouwen, waarom wij dan niet? Je zou het kunnen financieren via bijvoorbeeld een eenmalige gemeentebelasting, hogere toegangsgelden of een privépartner. Uitwijken naar een andere gemeente om te zwemmen is niet zo evident als voorgesteld wordt door het stadsbestuur.” In navolging van de brief werd een online petitie opgestart die zowat 750 keer werd ondertekend.

Sluiting is enorme verarming voor onze stad – Jasper Serbruyns, voorzitter Gistelse Zwemschool

Schepen van Sport Dries Depoorter (Open VLD) verdedigt de keuze van de stad. “Wij moeten er als stadsbestuur over waken dat het belastinggeld van de Gistelnaars goed wordt benut. Daarbij moet je soms harde, maar realistische keuzes maken. Natuurlijk is het gemakkelijk om elk jaar 360.000 euro op tafel te gooien, maar dit gebouw is gewoonweg op. Een grootschalige renovatie is technisch onhaalbaar.”

Intergemeentelijk

“Je mag de budgetten van steden als Oostende of Middelkerke niet vergelijken met die dan ons. Het nieuwe zwembad van Oostende: ruim 30 miljoen euro. Het nieuwe bad van Middelkerke: meer dan 20 miljoen euro. En daar bouwen ze nog eens een casino van 41 miljoen euro. De inkomsten die zij halen uit pakweg belastingen en toerisme hebben wij simpelweg niet. En privépartners zien meer commerciële mogelijkheden in grotere (kust)gemeenten. Een nieuw intergemeentelijk zwembad in samenwerking met de WVI en Sport Vlaanderen werd onderzocht, maar daar was geen interesse voor. Almaar investeren in oplapwerk getuigt niet van een gezond toekomstbeleid. De keuze om het zwembad te sluiten lag tijdens de vorige beleidsperiode ook al op tafel, maar de meerderheid durfde die beslissing nooit te maken. Wij wel, ook al is dit geen populaire keuze. Als sporter en schepen van Sport vind ik dit ook jammer, maar het is wel de juiste keuze. We zullen recreanten, scholen en verenigingen helpen waar mogelijk om elders comfortabel te kunnen zwemmen.” (TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier