Gistel pakt park Sophoras aan via West-Vlaams project

Park Sophoras wordt volledig heringericht.© (foto TVA)
Park Sophoras wordt volledig heringericht.© (foto TVA)
Redactie KW

Gistel stapt in op het WinVorm-project van de provincie West-Vlaanderen om het park Sophoras in te richten. Op die manier wordt een studieopdracht opgemaakt voor de nieuwe toekomst van het park.

WinVorm staat voor ‘West-Vlaanderen in Vorm’, een platform voor vernieuwende thema’s in ruimtelijke kwaliteit. Via deze samenwerkingsovereenkomst wordt een studieopdracht opgemaakt voor een inrichtingsplan en uitvoeringsplan. In bijvoorbeeld buurstad Oudenburg wordt via hetzelfde project een nieuwe toekomst uitgetekend voor deelgemeente Ettelgem. “Dit is een mooie opportuniteit om een kwaliteitsvol project te realiseren”, zegt burgemeester Gauthier Defreyne (Open Vld). “Via deze openbare oproep komen we in contact met heel wat meer en gerenommeerde ontwerpbureaus in vergelijking met wanneer we dit project helemaal alleen zouden uitwerken.” Via een jury en na selectie wordt het bureau aangeduid dat de site mag vormgeven.

kasteelpark

De stad heeft het domein met villa in de Ellestraat 1 aangekocht in 2017. Dit domein is gelegen in het hart van het stadscentrum. “De villa is ondertussen afgebroken, we kunnen dus overgaan naar de volgende stappen”, vervolgt burgemeester Defreyne. “Het domein is een kasteelpark en kan één geheel uitmaken met de gemeentelijke bibliotheek en met de Oostmolensite. Het bestuur wil ten volle inzetten op de realisatie van een openbaar park met wandel- en fietspad tussen de Bruidstraat en bibliotheek Ter Elst. Een park dat de Gistelnaar toelaat om midden in de stad ten volle te genieten van de natuur. Recreatie en open ruimte blijven dus centraal staan. Daarnaast onderzoeken we of we de verkeerssituatie aan het Sint-Godelievecollege kunnen verbeteren. In dit belangrijke project willen we de adviesraden betrekken, maar ook de school en het naburige woonzorgcentrum.”

In de meerjarenplanning werd alvast een budget van 297.000 euro ingeschreven, waarin ook al de afbraak zit vervat. Gistel zal ook nog een beroep kunnen doen op subsidies. De stad hoopt begin 2022 met de inrichting te kunnen starten. (TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier