Gistel: “Inzet voor betere wereld kan ook in je buurt”

Redactie KW

Martine werd door de lezers van De Zeewacht verkozen tot Krak van Gistel. Martine is een rasechte filantrope, die houdt van mensen maar toch wel met een extra boontje voor de meest kwetsbaarste mens. Haar liefde voor de medemens vertaalt zich dan ook in een zeer breed engagement. Beroepshalve werkt Martine als verantwoordelijke voor het paramedische team in het WZC Sint Monica in Oostende.

Martine Devisch weet sociale bewogenheid en zorgzame betrokkenheid op een stille doch doortastende manier vorm te geven. “Ik doe mijn job heel graag, ik zou echt niet weten welk werk ik anders zou willen doen”, zegt ze. “Ik streef in mijn werk, samen met mijn team, naar een respectvolle en zinvolle dagbesteding voor de zorgbehoevende bejaarden van het centrum. Ik verzorg er eveneens het pastorale luik binnen het zorgcentrum. Beide functies schenken mij bijzonder veel voldoening”

Catechese

Martine is niet alleen ergotherapeute, maar heeft ook nog heel wat andere interesses.

“Ik probeer mijn steentje bij te dragen in Gistel. In 1995 kwamen we naar hier om ons in de Pinksterbloemstraat te vestigen. Ik zie graag mensen om me heen en wil me dan ook engageren in mijn directe omgeving. Inzet voor een betere wereld, dat kan je ook in je eigen buurt realiseren. Zo ben ik nu al meer dan 20 jaar betrokken bij de parochiale vormselcatechese waarvan ik de laatste jaren de functie van coördinator belichaam. Ik help in de parochie eveneens aan het begeleiden van gezinsvriendelijke vieringen die vooral plaatsvinden in de advent en vastenperiode. We willen daarmee mensen met jonge kinderen het gevoel geven dat ze belangrijk zijn en dat hun aanwezigheid echt wel wordt gewaardeerd.”

“Respect voor de mens is ook respect voor de natuur, beide zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden”

Wereldwinkel

Ook in de Gistelse wereldwinkel is Martine een graag gezien figuur. “Oxfam-wereldwinkel is een beweging die opkomt voor een rechtvaardige wereldhandel en ieders recht op een menswaardig leven. Respect voor de mens is ook respect voor de natuur, beide zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en vind ik persoonlijk heel belangrijk. Ik wil daar dan als gelovige christen graag mijn steentje toe bijdragen”, geeft Martine nog mee.

“Mijn geloof betekent heel veel voor mij”

Je bent opgegroeid in Uitkerke. Betekent deze plaats iets bijzonders voor jou?

“Onze boerderij bevond zich naast het kapelletje van Sint-Job waar jaarlijks een bedevaart plaatsvond ter ere van deze heilige. Ter gelegenheid daarvan organiseerden de buurbewoners een gezellig samenzijn. Dat feest, verbonden aan deze locatie is me altijd als een goede jeugdherinnering bijgebleven.”

Je bent gelovig opgevoed, wat betekent dat voor jou?

“Heel veel, het gaat bij mij vooral om de diep menselijke waarden die in het christendom aanwezig zijn en die daar een zinvolle betekenis in krijgen. Ik kom uit een gelovig gezin, er was er de wekelijkse eucharistie en op 10 jaar was ik een van de eerste meisjes die mocht misdienaar zijn. Dat allemaal heeft natuurlijk mijn geloof gevormd. Gelovig zijn is echter voor mij vooral een engagement om aan die bijzondere christelijke waarden een concrete invulling te geven.”

Is er nog tijd over voor andere zaken?

“In de weekends hecht ik veel belang aan familie en vrienden. Ik volleybal graag en als er nog wat tijd over is ga ik enorm graag gaan fietsen of wandelen en liefst op plaatsen waar ik ook nog andere mensen kan ontmoeten.”

Woon je graag in Gistel?

“Ja, heel graag. In Gistel is alles ver weg en toch dichtbij. Het is er rustig en gezellig, mooie stukjes natuur en geschiedenis en een zeer sociaal bewogen omgeving.”

Bio Martine Devisch

Privé

Martine Devisch is geboren in Uitkerke op 29 januari 1968. Ze groeide er op in een landbouwersgezin met zes kinderen. Martine huwde in 1991 met Lieven Patteeuw en samen hebben ze drie kinderen: Egon, Conan en Lora een drieling van ondertussen 22 jaar. Het gezin woonde aanvankelijk in Aalter maar sedert 1995 verhuisde de familie naar de Pinksterbloemstraat in Gistel waar ze dit jaar ondertussen 23 jaar wonen.

Loopbaan

De beroepskeuze moest een sociaal beroep zijn, na wat twijfel koos Martine voor ergotherapie. Een studie die ze in 1989 afrondde en vervolgens koos voor een functie in de ouderenzorg.

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak