Giovanni Seynhaeve uit Izegem heeft meesterwerk in Lego klaar

(foto JCR) © (foto JCR)
Redactie KW

Giovanni Seynhaeve kennen we nog als de man die vorig jaar stadsmuseum Eperon d’Or in Legoblokjes vereeuwigde. Het ging toen om een schaalmodel voor blinden en slechtzienden. Dit keer heeft hij met een feeëriek sprookjeskasteel een persoonlijk meesterwerk klaar waar hij liefst vijf jaar aan gebouwd heeft.

Wie bij Giovanni in de Kortrijksestraat aanbelt, merkt het meteen: zijn huisnummer is uit Legoblokjes vervaardigd en ook de salontafel in huis is uit de bekende blokjes opgebouwd. Hij is al van kindsbeen af verslingerd aan het populaire Deense speelgoed en ook nu nog maakt hij met plezier de mooiste creaties. Op de recente eerste editie van Legobeurs ‘Bricks and Basket’ toonde hij aan de buitenwereld voor het eerst zijn meesterwerk: een gigantisch sprookjeskasteel op een rots.

“Het gaat om een project waar ik liefst vijf jaar aan gebouwd heb”, zegt hij. “Ik werk niet met handleidingen en laat mijn fantasie de vrije loop om iets te bouwen. Ik droomde er al langer van om een sprookjeskasteel te maken en nu is het eindelijk af. Het was een creatie waar ik te pas en te onpas aan bouwde. Na de werkuren ging ik dan ‘nog eens tien minuten knutselen’, maar dat werd meer dan eens verlengd tot een paar uur. Het werk aan dat kasteel heeft ook een poosje stil gelegen omdat de vraag van Eperon d’ Or kwam om een schaalmodel van het museum te maken en dat heb ik dan even voorrang gegeven. Toen ik in de zomer hoorde dat er een Legobeurs in Kachtem zou georganiseerd worden heb ik een tandje bijgestoken in de hoop alles op tijd af te krijgen en dat is goed gelukt.”

Roodkapje

Het sprookjeskasteel oogt feeëriek, maar telt ook heel wat details. Op tal van plaatsen kan je bekende sprookjesfiguren herkennen. “De kleine zeemeermin, het beest van Belle en het Beest, Jasmine uit Aladdin, Olaf uit Frozen en Roodkapje zijn maar enkele van de figuren die een plaatsje in of aan het kasteel gekregen hebben”, zegt Giovanni.

“Ik hou er wel van om van die kleine verrassingen mijn bouwwerken te stoppen. De grot waarop het kasteel gebouwd is, is bovendien hol en helemaal verlicht. Binnenin is er een complete mijn nagebouwd. De Lego Friends-figuurtjes hebben er de klassieke Legopoppetjes in de rol van slaven geduwd. Het kasteel zelf telt ook een mooie toegangspoort en een balzaal. Het leuke van Lego is dat je er kan blijven aan bouwen. Zo heb ik al een lijstje klaar van sprookjesfiguren die ik er nog aan toe wil voegen en ook het kasteel moet nog wat verbouwd worden zodat het zachter voor het oog is. Nu is alles door de strakke deadline nogal hoekig, maar daar wil ik straks komaf mee maken.”

Hoeveel blokjes er precies in zitten weet ik niet, zeker boven de 100.000

Hoeveel blokjes Giovanni er in gestopt heeft, weet hij zelf niet precies. “Maar het moeten er minstens honderdduizend zijn”, schat hij. “Het kasteel is opgebouwd uit verschillende compartimenten zodat het makkelijk op te bouwen en weer af te breken is, maar daar kruipt al snel anderhalf uur in. Het is de bedoeling dat ik in 2019 naar diverse Legobeurzen ga om het sprookjeskasteel te tonen aan andere fans. Nu heb ik het thuis uitgezet, maar het is niet de bedoeling dat het blijft staan. Op de heel lange termijn ga ik het tweer afbreken, maar dan heb ik uiteraard voldoende fotomateriaal om er blijvend van te kunnen genieten. En er zijn uiteraard voldoende andere Lego-uitdagingen. Zo werk ik nu aan een replica van het ruimteschip de Milennium Falcon uit Star Wars. Ik droom er ook van om een 3D-replica van mijn eigen gezicht te maken, maar dan met de bedoeling om er ook binnenin enkele leuke gimmicks in te stoppen.” (vadu)

Giovanni Seynhaeve uit Izegem heeft meesterwerk in Lego klaar

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier