Gino en Fabienne zijn nieuwe uitbaters van museumherberg

Gino en Fabienne zijn de nieuwe uitbaters van de museumherberg in Fortem. "Fabienne is een hele spontane, ik ben van nature wat stiller. Maar we zijn allebei graag onder de mensen", glimlacht Gino. (foto AB)
Redactie KW

Met veel goesting zijn Fabienne Benteyn en haar man Gino Nowé uit Alveringem aan hun nieuwe job begonnen. Voortaan zijn zij de uitbaters van de museumherberg van het Mout- & Brouwhuis De Snoek in Fortem. Het echtpaar volgt Francine Dewancker op en aan hun enthousiasme te zien, zullen zij dat net zo goed doen als hun voorganger.

Gino en Fabienne wonen in de Kaatsspelstraat. Gino is gemeentearbeider in De Panne, zijn echtgenote werkte de voorbije tien jaar als poetsvrouw. Als nieuw samengesteld gezin hebben ze vijf kinderen die tussen twaalf en 22 jaar zijn. Begin dit jaar hoorden ze dat de vzw die het brouwerijmuseum De Snoek in Fortem beheert, vanaf 1 oktober een nieuwe uitbater voor de museumherberg zou nodig hebben. Ze stelden zich kandidaat en werden uitgekozen.

Sociaal contact

“Als jobstudent hebben wij allebei in de horeca gewerkt”, vertelt Fabienne. “Gino heeft vele jaren bijgesprongen in de kantine van VVGA en ik heb een tijdje gewerkt in ‘t Potje Paté. Dat was dan wel in de keuken. Als ik de kans had, glipte ik weg naar het restaurant of het winkeltje om af te ruimen of de klanten te bedienen. Ik ben gewoon echt graag onder de mensen. Omdat we vijf kinderen hebben, zei mijn man ooit dat ik niet per se buitenshuis hoefde te werken. Ik ben ook enkele maanden thuis gebleven om voor onze zieke zoon te kunnen zorgen. Maar eerlijk? De muren kwamen op mij af. Sociaal contact maakt me gelukkig. De kinderen zijn nu al wat groter en trekken ondertussen al vrij goed hun plan. Mijn hart zegt dat deze job iets voor mij is. En soms moet je je hart durven volgen!

“Het klikte meteen”

Voor mijn eerste gesprek met de leden van de vzw was ik bloednerveus”, gaat Fabienne verder. “Onnodig, zo bleek achteraf. Het klikte meteen en we zijn vlot tot een overeenkomst gekomen. Vrijdagavond 4 oktober om 17 uur waren we voor het eerst open. De eerste klanten ontvangen, dat was super spannend. Maar we hebben een zeer goed eerste weekend gehad. De zondagmorgen hebben we pas om 4 uur gesloten en drie uur later waren we opnieuw paraat. Of dat niet te veel van het goede was? Wel, het hoeft nu ook niet ieder weekend zo laat te zijn. Maar we zien dit als onze eigen zaak en doen het met volle goesting. Mensen ontvangen geeft me energie. Dat is het leuke aan een job die je graag doet.”

Fabienne geeft toe dat ze tot voor kort het museum nog nooit had bezocht. Maar ook dat ze na de rondleiding door voorzitter Frank Becuwe erg onder de indruk was van wat dit museum te bieden heeft. “Elk museumbezoek leidt de bezoeker sowieso via een ondergrondse uitgang naar de herberg”, vertelt Fabienne. “Dat is uiteraard goed gezien van de vzw. Mensen vinden dat ook zeer aangenaam om een bezoek aan een brouwerijmuseum af te sluiten met een degustatie. De vorige uitbaatster bouwde een zeer uitgebreide bierkaart uit en uiteraard behouden wij daar heel wat van. We zijn enkel van brouwer veranderd. Eén brouwer die alles levert en ons zeer goed adviseert… dat is een groot voordeel. Hij gaf ons ook een snelcursus bier tappen.”

70 bieren

Zijn ze dan zelf bierliefhebbers? “Toch wel, ja. Op vakantie of op uitstap proeven we wel vaker een streekbiertje”, zegt Fabienne nog. “Voorlopig zijn we op dinsdag en woensdag gesloten. We zijn blij dat we de winter voor ons hebben. Het biedt ons de kans om ons rustig in te werken en ons niet te vergalopperen. Want dit is toch behoorlijk nieuw voor ons. In de zomer zullen wij uiteraard versterking nodig hebben. Momenteel bieden wij 70 verschillende bieren aan. Dat is mooi om te starten, toch?”, besluit Fabienne. (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier