Gino Debeyne regisseert ‘Mémé de peetmoeder’ bij Vereenigde Vrienden: “Dagonderwijs verlaten om me op academie te richten”

Gino Debeyne: “Ik regisseer in principe nooit twee keer hetzelfde stuk.” © STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Redactie KW

Gino Debeyne regisseert na ‘De Mandarijntjeskamer’, ‘Vier Zusters’, ‘Tartuffe’ en ‘De Kersentuin’ nu voor theater Vereenigde Vrienden ‘Mémé de peetmoeder’, een bijtend familieverhaal van Jan Sobrie.

Naar aanleiding van zijn vijfde regie bij de Rumbeekse Vereenigde Vrienden hadden we een uitgebreide toneelbabbel met Gino. Hij is getrouwd met Ann Depreitere, samen hebben ze twee kinderen: Floor (26) en Kasper (22). Gino woont in Izegem. Naast lezen, schrijven en regisseren trekt hij dagelijks de kookschort aan en elke morgen de wandelschoenen.

Op de vraag vanwaar zijn grote liefde voor toneel komt zegt hij zonder aarzelen: meegekregen met de paplepel.

“Bij ons thuis was toneel bij manier van spreken dagelijks aanwezig. Mijn vader Eric speelde bij de Izegemse toneelvereniging ‘Overwinders in Eendrachtigheydt’. Als kleine snaak was ik een aandachtige toeschouwer en ik raakte al vlug in de ban van dat woordenspel en alles wat er zich op en rond de bühne afspeelde. Na elke voorstelling werd er thuis urenlang nagepraat over wat we gezien hadden en wat er beter kon.”

“Op 15-jarige leeftijd speelde ik voor het eerst in het stuk ‘Acapulco, liefste’, een echte Franse vaudeville”, vervolgt Gino. “Van dan af had ik echt de smaak te pakken en ging ik bij de legendarische Rose Calmeyn toneelles volgen. Ook via mijn lesopdracht Nederlands aan het college in Izegem was er een link met voordracht, toneel en vertellen. Uiteindelijk had ik smaak zo erg te pakken dat ik sinds 2009 overschakelde naar halftijds les geven en voor de andere helft bij STAP Roeselare (Stedelijke Academie voor Podiumkunsten) aan slag ging als leraar woord.”

“Ik geef er speltheater, verteltheater, dramalab en schrijven. In 2018 heb ik het dagonderwijs definitief verlaten om me 100 procent te focussen op STAP Roeselare.”

Afscheid

“Ik mocht al bij verschillende toneelgezelschappen in de wijde omgeving regisseren”, zegt Gino wanneer we hem vragen hoeveel regies hij al op zijn naam heeft staan. “Als ik alles optel kom ik op vandaag waarschijnlijk aan iets meer dan 30 regies, steeds een ander stuk. Ik regisseer principieel nooit tweemaal hetzelfde stuk en sinds enige tijd maar één per jaar meer. Binnen drie jaar word ik zestig, dan is het tijd voor andere dingen, weinig of geen regie meer. Nog voor dat afscheid regisseer ik volgend jaar bij Theater De Kroon ‘Tirza’, naar de bekende roman van Arnon Grunberg. Dat wordt een zware opdracht, maar ik kijk er nu al geweldig naar uit.”

“Na het regisseren ga ik me nog meer toespitsen op schrijven”, legt Gino uit. “Mijn debuutroman ‘Pantser’ (Tinnitus in vijf bedrijven), uitgegeven bij Witsand Uitgevers in Antwerpen gaf me veel voldoening en goesting om er mee door te gaan.”

“Maar nu eerst volledig focussen op ‘Mémé de peetmoeder’, van mijn lievelingstoneelschrijver Jan Sobrie en met vier klassebakken van spelers: Myriam Anne, Fien Lepoudre, Servaas Boucquey en Thomas Maes. Greta Vandoorne en Mia Pieters zijn productieverantwoordelijken. Het stuk is een familieverhaal: pa is dood, ma leeft. De ene zoon is gebleven, de andere vertrokken. Elk jaar komen ze één keer samen, het is op zo’n dag dat het spel begint waarin geld en hebzucht centraal staan, met ontwrichte familierelaties tot gevolg. Maar het stuk legt onder dit alles nog iets helemaal anders bloot… en een groot verdriet. En dat maakt het juist zo herkenbaar.” (AD)

‘Mémé de peetmoeder’ wordt opgevoerd op vrijdag 22 en zaterdag 23 telkens om 20 uur en zondag 24 oktober om 11 uur en 18 uur in De Spil. Info en reservatie: 051 26 57 00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier