Ginette De Waele uit Zulte stopt na 36 jaar en meer dan 2.000 huwelijken: “En nu? Veel op reis gaan”

Ginette bij haar laatste huwelijk. "Aan alle mooie liedjes komt een eind. © MVW
Redactie KW

Ginette De Waele heeft na 36 jaar dienst op de dienst Burgerlijke Zaken aan de gemeente Zulte haar laatste huwelijk voltrokken. In haar tijd op Burgerlijke Zaken leidde ze meer dan 2.000 huwelijksceremonies. Afgelopen vrijdag was het de laatste keer voor ze met pensioen gaat. Michiel Bossier (26) en Steffie Goemaere (26) waren het laatste koppel dat door Ginette in de echt verbonden werd. “Mensen blij maken, wie zou deze job nu niet graag doen?”

Ginette is geboren en getogen in Olsene, ze volgde er haar lagere school en woont nog steeds vlakbij het gemeentehuis. In het middelbaar studeerde ze economie in Deinze. Daarna ging ze niet meteen op de dienst Burgerlijke Zaken werken maar in de Sterrenwacht in Ukkel. “Ik zou afstuderen in juni van dat jaar maar in de Paasvakantie kon je examen doen om bij de Sterrenwacht te gaan werken. Toen moest je nog een staatsexamen afleggen om daar te mogen werken. Ik was geslaagd en zo kon ik meteen na mijn middelbaar gaan werken op de Volkssterrenwacht van Ukkel. Daar deed ik niet het onderzoek maar was ik administratief bediende. Later heb ik in Ukkel ook in de bibliotheek gewerkt. Maar na verloop van tijd begon dit wel wat te wegen, ik moest elke dag om kwart voor zes opstaan en was pas om zes uur ‘s avonds terug thuis. Dus heb ik examen gedaan om voor de gemeente van Zulte te mogen werken.”

De rechten en plichten van de echtgenoten en de tekst van de huwelijksakten ken ik bijna uit het hoofd

Ginette werkt aan de gemeente sinds 1 november 1983 en ze doet het nog altijd even graag. Burgemeester Simon Lagrange noemt haar een ‘monument’ van de gemeente. “Ginette is iemand die steeds met de nodige stijl, klasse en présence de huwelijken begeleidt. Tegelijk slaagt ze erin om op de achtergrond te blijven en laat ze alle aandacht naar het huwende koppel gaan. Ze is ook bijzonder flexibel om in te springen waar nodig en om de ceremonie geslaagd te laten verlopen.”

Ginette benadrukt dat ze haar job altijd graag gedaan heeft: “De blije gezichten, de sfeer, maar ook de sociale contacten zijn belangrijk voor mij. Ik heb ondertussen heel wat mensen leren kennen. Ik heb een aantal collega’s getrouwd en ook bij een van mijn neven heb ik de plechtigheden mogen doen. Mijn zoon is hier ook getrouwd, maar toen zat ik in de zaal natuurlijk. Ik heb zeven ambtenaren van burgerlijke stand zien passeren en ik heb mensen mogen ontvangen wiens ouders of grootouders ik indertijd nog heb getrouwd. Hoeveel huwelijken ik in goede banen heb helpen leiden? Ik heb de tel niet bijgehouden. Vroeger waren het er een pak meer, maar laat ons zeggen dat ik er een zestigtal per jaar doe en als je weet dat ik al 36 jaar bezig ben, kan je beginnen uitrekenen: zeker meer dan 2.000. De rechten en plichten van de echtgenoten en de tekst van de huwelijksakten ken ik intussen bijna uit het hoofd.”

Met caravan

Ginette gaat binnenkort met pensioen en vrijdagnamiddag 6 september was het laatste huwelijk in haar carrière. “Ik zal tijdens mijn pensioen hopelijk nog veel op reis kunnen gaan. Dat doen we graag, met de caravan naar Griekenland of Sardinië. Dit jaar deden we ook aan verre reis naar Costa Rica. Ik heb nog veel fotoalbums te maken,” lacht Ginette. “Ik heb ook op mijn vijftigste nog leren skiën, zodat ik mee kon op skivakantie met mijn man en kinderen. Het doet me wel iets dat ik dit niet meer zal kunnen doen, maar aan alle mooie liedjes komt een eind. Ik ga nu vooral genieten van het gezelschap van mijn man, mijn kinderen en kleinkinderen.” (JF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier