Gin met kruiden uit Diksmuide: “Zacht én pittig”

Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text. © type="Seq" annie callewaert
Redactie KW

Harry Cloet (54) heeft in de Nijverheidstraat in Diksmuide zijn wijnhandel ‘Bonum Vinum’. Het hele gezin leeft mee met de zaak en toen het idee ontstond om een eigen gin te ontwerpen, was iedereen meteen mee aan het brainstormen. Even later ontstond Gin Ysar.

“Het mocht absoluut niet de zoveelste gin in de rij worden”, vertelt Katrien D’Haene (55), echtgenote van Harry. “Er zijn tegenwoordig ontzettend veel soorten gin maar wij wilden iets dat echt van Diksmuide is, iets uniek met de smaak van Diksmuide. Een gin met een verhaal.”

Harry en dochter Emmely (26) zijn allebei gediplomeerd sommelier, wat voor het samenstellen van een eigen gin van onschatbare waarde is. Terwijl Katrien instond voor onderzoek en het verzamelen van de kruiden, zorgde dochter Valérie (28) voor de styling van etiketten en dergelijke. “We zijn trots op onze stad en wilden ook een gin die naar onze stad verwijst. Daarnaast zijn we ook fan van streekproducten dus gingen we op zoek naar kruiden die hier te vinden zijn”, vertelt Katrien. “Meteen dachten we aan de IJzer die voor Diksmuide heel belangrijk is en daar ben ik dan op zoek gegaan naar kruiden.”

“We hebben heel nauwkeurig een keuze gemaakt tussen de verschillende kruiden die langs de IJzer groeien en stelden samen een recept samen”, zegt Harry. “Onze gin wordt volledig naar ons eigen recept geproduceerd in een kleine distillerie en is driemaal gedestilleerd met als resultaat een gin van 44 procent alcohol.” De gin heeft een eigen uitgesproken karakter. “Het is een pittige gin geworden met een zachte fluweelachtige afdronk die lang blijft hangen in de mond”, vertelt Emmely. “De gin is krachtig en uitgebalanceerd genoeg en heeft vrijwel geen ondersteuning nodig maar kan geserveerd worden met een neutrale tonic.”

Ode aan de stad

Voor het kiezen van de naam dook men in de geschiedenis. “In oude Latijnse geschriften vindt men de naam Ysara voor de IJzer waarbij Ysar staat voor zuiver en de A die er aan het uiteinde bijgeplaatst wordt, staat voor water, het zuivere water dus”, vertelt Harry. “De IJzer, vertegenwoordigd in de kruidenmengeling van de gin, is heel belangrijk voor Diksmuide, dus werd de naam Ysar, een ode aan onze stad. Op het etiket staat niet alleen de naam van onze gin maar is ook de echte loop van de IJzer getekend. We zijn overduidelijk heel trots op onze gin, waarbij het pittige vertelt over het verleden en het zachte laat genieten van wat er nu in onze stad is.” (ACK)

De gin Ysar is te verkrijgen bij diverse restaurants en verschillende andere kanalen maar vooral ook bij Bonum Vivum in de Nijverheidstraat 6F in Diksmuide met openingsuren op vrijdag van 14-18 uur, zaterdag van 10-12 en van 14-18 uur en op afspraak via 0496 49 66 17. Voor meer info kan men terecht op www.bvwijnen.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier