Gilltumn Vanhauwaert (23) over het succes van haar automatenshops: “Jaloezie? Noem het gezonde concurrentie”

Gilltumn Vanhauwaert: “Pittem en Izegem staan hoog op ons lijstje, maar een geschikte locatie vinden is moeilijk.” © Wouter Meeus foto WME
Redactie KW

Wat begon met een brood- en aardbeienautomaat op de parking van Eurobody (Deken Darraslaan) is inmiddels uitgeroeid tot een keten van automatenshops onder de naam Gilltumn Vending Store. Het gezicht achter de zaak is Gilltumn Vanhauwaert (23), die samen met haar moeder Sandra Deproost haar tijd verdeelt tussen Tielt, Ruiselede en Zwevezele.

Gilltumn: je hoeft je niet te schamen dat je die naam nooit eerder hoorde. “Mijn ma heeft hem uitgevonden”, zegt Gilltumn. “Ze had een vriendin met de naam Kelltumn. Die sprak haar wel aan, maar mijn pa wou dat alle namen van zijn kinderen met dezelfde letter begonnen. Het compromis werd Gilltumn, terwijl ik nog een oudere zus Gillian (25) heb, een jongere zus Gaëlle (22) en een jongere broer Gaëtan (15). Dat zijn alleszins meer ingeburgerde namen, want ze zijn bij de stadsdiensten toestemming moeten gaan vragen om mij Gilltumn te noemen. De naam bestond nog niet in ons land en bij mijn weten nog altijd niet. Dat uniek karakter vind ik best leuk.”

Hoe komen we van Gilltumn bij de Gilltumn Vending Store?

“Met ouders die ondernemers zijn en een stiefpapa die tuinaannemer is, viel de appel niet ver van de boom. Nadat mama drie jaar geleden een aardbeien- en broodautomaat had geplaatst op de parking van Eurobody merkte ze snel dat de verkoop aansloeg. Daar kwamen bereide gerechten en spaghettisaus bij. Zo wist ze ook raad met de almaar talrijkere vragen van klanten voor een maaltijd bij hun saunabeurt in Eurobody. Er was dus veel potentieel voor uitbreiding, maar alleen zou ze dat niet gedaan hebben. Wij vullen elkaar heel goed aan. Zij heeft haar ervaring en is heel goed met cijfers, terwijl ik thuis ben in IT, het onlinegebeuren, sociale media en mechanica.”

Jij studeerde vorig jaar pas af als industrieel ingenieur. Dit is toch een heel andere weg die je bent ingeslagen.

“Eigenlijk niet, want ik koos de afstudeerrichting productontwikkeling, een geknipte opleiding voor toekomstige uitvinders en zelfstandigen. Je leert niet alleen producten maken, maar ook alles eromheen. Veel mensen denken dat wij dag in, dag uit automaten aanvullen, maar deze job is zo veel meer. Dankzij mijn technische achtergrond kan ik bij storingen een eerste check-up uitvoeren aan de automaten. Mocht mijn ma er alleen voor staan, zou zij al meteen een technicus moeten contacteren.”

Hoeveel automaten telt Gilltumn Vending Store op dit moment?

“Dat zijn er zeven en 40 lockers in Tielt, zes in onze automatenshop op de Markt in Ruiselede en nog eens zes plus een specifieke automaat voor diepvriesproducten naast Joris Ide in Zwevezele.”

Die laatste twee shops openden pas in de zomer. Hoe ‘marcheert’ de verkoop daar?

“Heel goed. We zijn zelfs positief verrast dat Ruiselede en Zwevezele qua verkoop al op het niveau van Tielt zitten, al sluiten we een zekere terugval niet uit als het nieuwe er wat van af is. Maar het instant succes bewijst wel dat ons concept goed zit.”

Volgen er dit jaar nog extra automatenshops?

“Dat is geen zekerheid. Pittem en Izegem staan hoog op ons lijstje, maar de geschikte locatie vinden is één en een niet aflatende bevoorrading nog een ander paar mouwen. Als we de controle op de versheid en kwaliteit van onze producten niet meteen op het gewenste niveau kunnen krijgen, wachten we liever nog wat af.”

Jullie draaien allicht bijzonder lange werkdagen?

“We moeten niet bijzonder vroeg opstaan, maar waren de afgelopen weken zelden voor 21 uur thuis. Mijn oma Rita Mullier en oom Sandrino Deproost zijn een grote hulp in de dagelijkse gang van zaken. Ondertussen doen we ook een beroep op meer dan 10 flexi’s en jobstudenten. We gaan onze automaten ’s morgens en in de late namiddag opvullen, wat zeker voor brood en bereide gerechten nodig is. Toen de ene na de andere bakker de voorbije weken met vakantie ging in Ruiselede en Zwevezele, gingen we het brood tot drie keer per dag aanvullen.”

Wekt het succes van jullie automatenshops geen jaloezie op bij lokale handelaars?

“Wij staan open voor samenwerking. Bijna al onze producten komen uit eigen regio. Oké, er is natuurlijk gezonde concurrentie en als we hier en daar over de tong gaan, betekent dat ook dat we goed bezig zijn. En goede afspraken, maken goede vrienden. Zo bieden we van twee verschillende leveranciers nooit exact dezelfde producten aan.”

Zijn er producten die jullie er nog graag bij zouden hebben?

“Eind vorige week hadden we een gesprek met iemand die zijn eigen tonic fabriceert en ik denk ook nog aan quinoasalade.”

Valt die snelle hap te rijmen met het gezondheidsideaal achter Eurobody?

“Oh, maar ik denk dat iedereen minstens één dag in de week heeft waarop hij of zij echt geen zin heeft om te koken. En dan kan er bij ons ook voor gezondere gerechten zoals healthy meals, slaatjes, wraps en poke bowls worden gekozen.”

Zijn er zaken die absoluut niet verkopen in een automaat?

“Kip aan ’t spit. Hoe lekker ons aanbod ook was, mensen willen dat warm kopen aan zo’n kippenkraam. Ook belegde broodjes was een moeilijk verhaal.” (TVW)

Gilltumn Vanhauwaert


Privé: Gilltumn, dochter van David Vanhauwaert en Sandra Deproost, woont met haar lief Olivier Denivelle uit Halle en hun hond Basiel in de Schuiferkapelsesteenweg in Tielt.

Loopbaan: Ze studeerde als industrieel ingenieur af aan UGent. Na een tweetal maanden op de technische klantendienst van Renson te hebben gewerkt, runt Gilltumn sinds begin dit jaar samen met haar moeder Gilltumn Vending Store met automatenshops in Tielt, Ruiselede en Zwevezele.

Vrije tijd: De hond uitlaten, lezen, series bekijken, soms gamen en tijd doorbrengen met vrienden.