Gilles Buyse moest kort na overname café Bukowski alweer sluiten

Gilles Buyse hoopt snel weer volk te kunnen ontvangen in zijn zaak. © JCR
Redactie KW

Gilles Buyse nam in februari café Bukowski op de Marktplaats in Staden over. Amper zes weken later moest hij door de coronacrisis al opnieuw de deuren sluiten. Toch denkt Gilles dat hij en zijn zaak het wel zullen redden.

Gilles (23) nam op 1 februari café ‘Den Buk’ van Matthias Devooght over. Hij herdoopte de zaak meteen opnieuw in Bukowski, de oorspronkelijke naam van het café. Amper zes weken later moest The Bukowski Bar weer dicht. “Gelukkig hebben we die eerste zes weken heel goed gedraaid”, vertelt Gilles. “De Bukowski is een zaak die een breed publiek aantrekt. ‘s Morgens komen iets oudere mensen hier hun koffie drinken, terwijl de jongeren ‘s avonds op de toog en op de tafels staan te dansen. Het is dan ook de bedoeling dat de Bukowski dat allroundcafé met een divers publiek blijft”, klinkt het.

Een grote financiële buffer heb ik na de overname natuurlijk niet, terwijl alle vaste kosten gewoon blijven doorlopen”, gaat Gilles verder. “We spreken dan onder andere over huur, water, gas, elektriciteit en sociale lasten. De premie van 4.000 euro, die horeca-uitbaters krijgen, heb ik van de overheid wel vrij vlug ontvangen.”

“Daarnaast heeft de eigenaar van het pand me ook een deel van het huurbedrag terugbetaald. Gelukkig woon ik nog thuis, wat ook al een verschil maakt. Ik zou aanvankelijk net als de vorige uitbater boven het café gaan wonen, maar ik wou de bovenverdieping eerst nog wat opfrissen. Ik ben blij dat ik nog thuis in Koekelare woon, anders zat ik hier ook maar alleen.”

Onduidelijkheid

Gilles vreest dat heel wat horecazaken er door de coronacrisis zullen mee ophouden. “Op de facebookpagina van de Horeca Unie zie ik alvast nogal wat berichten van mensen die zeggen dat ze hun zaak zullen stopzetten of die al horecamateriaal te koop aanbieden”, vertelt Gilles. “Wat mij betreft zal het me zeker lukken om vol te houden tot 8 juni, de voorlopig vooropgestelde dag waarop de horeca opnieuw de deuren zou mogen openen.”

“Het grote probleem is de onduidelijkheid van de overheid daaromtrent. Als horeca-uitbater moet je eigenlijk alles vernemen via de media. Nu zouden we misschien mogen openen op 8 juni, maar ook dat is geen zekerheid. Die onzekerheid treft niet alleen mij, maar ook de jongeman die ik aangeworven heb en die normaal een viertal dagen per week voor mij werkt. Ook hij heeft momenteel geen werk en weet niet waar hij aan toe is.”

Deejays uitnodigen

Ook de klanten van Gilles kijken duidelijk uit naar het moment waarop Bukowksi opnieuw opengaat. “Via Facebook lieten de jongeren me al weten dat ze staan te springen tot we weer van start gaan”, weet Gilles. “Ze gaan er bij de heropening ongetwijfeld een zwaar feestje van maken. Ik ben alvast van plan om een aantal dj’s uit te nodigen. Ik hoop dat de huidige geldende maatregelen bij de heropening niet zullen moeten toegepast worden. Dat is immers zo goed als onmogelijk.”

“Je kan moeilijk klanten op anderhalve meter afstand van elkaar laten zitten of erop toezien dat iedereen die naar het toilet gaat, zijn handen ontsmet. Ook zou ik telkens mijn handen moeten wassen als ik iemand een glas geef, terwijl er ook sprake van is dat iedereen een mondmasker zou moeten dragen. Het moet ook doenbaar blijven en ik vind het daarom beter om pas te heropenen als alles normaal kan verlopen.” (BCH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.