‘Gilde van bellemannen’ brengt hulde aan Peter Caesens tijdens uitvaartplechtigheid

Kortrijk opende een rouwregister voor Peter Caesens. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Woensdag 11 maart vindt de uitvaartdienst van Peter Caesens plaats in de aula van crematorium Uitzicht. Er wordt onder meer een hulde voorzien vanuit de ‘gilde van bellemannen’. De 57-jarige Kortrijkzaan kwam om het leven bij een zware woningbrand in de Vooruitgangstraat in Kortrijk. Peter was vooral bekend als belleman en de bezieler van de Allesbehalve Ideale Bibliotheek in zijn woning. Het verlies van de Kortrijkse volksfiguur slaat diepe wonden in het culturele hart van de stad. Het stadsbestuur opende een rouwregister in de centrale bibliotheek in de Leiestraat.

Peter Arthur Caesens werd geboren op 16 juli 1962 en groeide op in een volksbuurt. In zijn jeugd was hij actief bij de KAJ, in 1984 en 1985 vervulde hij zijn legerdienst in Sijsele. In 1989 trouwde hij met zijn jeugdliefde Ann Naert, drie jaar later ging het koppel uit elkaar. “Ik ben niet gescheiden, ik werd gescheiden”, zegt hij daarover. Ann overleed in 2013 na ziekte.

Peter volgde het basisonderwijs en de humaniora aan het Sint-Amandscollege Zuid Kortrijk. Hij trok daarna naar het VTI Kortrijk waar hij schilderwerken en plastische kunsten volgde. Daarna volgde hij een opleiding grafische industrie aan het HIGRO in Gent en Mariakerke en tezelfdertijd tien jaar beeldende kunsten en publicitaire vorming aan de Kortrijkse Academie. Daarna trok hij naar de Kulak waar hij wijsbegeerte studeerde, al ging dat niet zoals gehoopt. Later volgden een graduaat bibliotheek-, documentatie- en informatiewetenschappen aan de Bibliotheekschool in Brugge. Eind jaren 90 trok hij naar de School voor Bestuursrecht West-Vlaanderen.

Muziek

Daarna verdiepte hij zich in allerlei vakken en volgde hij tal van cursussen aan verschillende acadamies en conservatoria. Zeker op gebied van muziek, muziekpedagogie, -geschiedenis en -wetenschappen stond Peter Caesens zijn mannetje. Hij was bijzonder begeesterd door muziek en volgde zeer gedifferentieerd muziekonderwijs in onder meer Conservatorium Kortrijk, UGent en het Seminarie voor Musicologie (RUG).

'Gilde van bellemannen' brengt hulde aan Peter Caesens tijdens uitvaartplechtigheid
© PHK

Ook de Inleiding tot de muziekperceptie: grondslagen van de acustica, psycho-acustica en cognitieve muziekbeleving aan het IPEM. Hij behaalde ook een diploma Speciale stemtechnieken bij sopraan en docente Françoise Vanhecke. Hij was maker van de website rond Kortrijkse en Belgische componisten.

Stad Kortrijkhttps://www.facebook.com/stadkortrijk/https://www.facebook.comFacebook1

Met oprechte droefenis melden we het overlijden van Peter Caesens, die naast één van onze bibliotheekmedewerkers ook…

Geplaatst door Stad Kortrijk op Maandag 2 maart 2020

rich1.0https://www.facebook.com/stadkortrijk/posts/3044251568953639:0552

Van 1985 tot 1991 was Peter bibliothecaris op de parochie Sint-Jan in de vrije openbare bibliotheek KWB Sint-Jan. En sinds 1986 werkte de man die zich liet kenmerken door een volle donkere baard in de afdeling Beeld en Geluid van de Kortrijk stadsbibliotheek. Hij was gespecialiseerd in klassieke muziek, en meer specifiek in Gregoriaans, middeleeuwse muziek, Renaissance en componisten van de tweede helft van de twintigste eeuw. Zijn muziekkennis was enorm, de liefde voor de klassieke muziek mogelijks nog groter. Zo was hij onder meer een bijzonder grote fan van Stravinsky, Varesse en Stockhausen. Peter Caesens staat bekend als een kunstminnend man. Hij maakte, beleefde en genoot van kunst in al zijn vormen.

Allesbehalve Ideale Bibliotheek

Zijn meest in het oog springende verwezenlijking is zonder twijfel zijn ABIB, de Allesbehalve Ideale Bibliotheek. In zijn woning aan de Vooruitgangstraat verzamelde Peter door de jaren heen honderdduizenden losse paperassen, brieven, dagbladen, tijdschriften en boeken. “In de ABIB wordt klasseren een ritus”, schreef hij daarover op zijn eigen blog. Peter Caesens stond daarnaast ook bekend als de belleman van Kortrijk en hield zo op menige vergadering, feest, reünie of tentoonstelling een feestelijke openingsrede. “Ik leg de kunst graag uit aan het volk”, zei hij. “Ook als het om werken van kinderen gaat.”

'Gilde van bellemannen' brengt hulde aan Peter Caesens tijdens uitvaartplechtigheid

Sinds 1978, tot het koor stopte in 2013, was Peter zingend lid van het St-Rochusmannenkoor. Sinds midden de jaren 90 was hij lid van de Kortrijkse Cultuurraad en actief lid en voorzitter van de vzw Driewerf en sinds eind de jaren 90 lid van de Kortrijkse Museumcommissie, de huidige Algemene Museumraad van Kortrijk. Hij was ook bestuurslid van het voormalig buurtcomité De Dubbele Haagjes en lid van het Erfgoedplatform van Kortrijk. Sinds 2008 was hij voorzitter van een werkgroep van de Cultuurraad en sinds 2012 lid van het dagelijks bestuur van Cultuurraad-Verenigingsplatform Kortrijk. Zijn gevleugelde woorden: “Berucht sinds mensenheugenis, maar wie weet er nu nog juist waarom?”

Politiek

Peter Caesens was ook lange tijd politiek actief. Van eind 1987 tot midden 2001 was hij bij Agalev plaatselijk partijsecretaris van de afdeling Kortrijk, later werd hij fractiemedewerker. Midden 2002 stapte hij over naar Spirit. In juni 2009 was hij kandidaat voor het Vlaams Parlement. De partij heette intussen SLP, na een korte periode onder de noemer Vlaams Progressieven te opereren. “In december 2009 was er een integratie met de partij Groen! Maar dat lukte niet met mij”, zei hij toen.

In de nacht van zondag 1 op maandag 2 maart 2020 kwam de 57-jarige Peter Caesens om het leven bij een zware woningbrand. Hoe de brand precies is ontstaan, wordt onderzocht door een deskundige van het parket. Zijn overlijden laat diepe sporen na in het culturele en verenigingsleven in Kortrijk. In de stadsbibliotheek ligt een rouwregister voor de betreurde Kortrijkzaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier