Gilbert en Martine genieten van uniek zwembad in de tuin: “Ik bouwde ons zwembad gewoon zelf”

(foto Joke) © JOKE COUVREUR
Carl Bruneel
Carl Bruneel Medewerker KW

Tijdens de zomer vertoeven Gilbert Vanderjeugd (68) en Martine Vanoplynus (67) zelden in huis. Ze genieten volop van hun tuin en van het zwembad dat Gilbert een goeie 15 jaar geleden bijna volledig zelf bouwde. Martine maakt dagelijks gebruik van het zwembad. Gilbert is dan weer niet echt een waterrat, maar geniet vooral aan de rand. Gilbert en Martine delen hun zwembad ook met anderen: zo vindt er af en toe een poolparty plaats.

“We namen ons zwembad in 2006 in gebruik”, weet Gilbert. “Aanvankelijk waren we van plan om een visvijver aan te leggen, maar na een vakantie in het buitenland en onder impuls van de kinderen werd er uiteindelijk voor een zwembad gekozen.”

De bouw van het zwembad bleek geen sinecure. “Om de put te delven, dienden we de kranen via de weide van een buur tot aan onze tuin te leiden”, herinnert Gilbert zich. “We zijn die buur dan ook heel dankbaar. Zonder zijn medewerking was het zwembad er hoogstwaarschijnlijk niet gekomen. Ook een deel van het bouwmateriaal werd via die weg aangevoerd. Ik bouwde het zwembad overigens helemaal zelf. Enkel het delven van de put en de technische ruimte werd door anderen uitgevoerd. Het metselwerk en de betegeling rond het zwembad nam ik voor mijn rekening.”

Gilbert had daarvoor de nodige expertise in huis. “Ik begon mijn carrière als patissier”, aldus Gilbert. “Door bakkersastma veroorzaakt door bloem diende ik dat beroep te laten varen. Ik volgde dan maar een metserlaarssopleiding en werd zelfstandig metselaar. Daar stopte ik op mijn 50ste mee. Nadien werkte ik nog negen jaar als ambulancier in het ziekenvervoer.” Daarnaast was Gilbert ook 31 jaar vrijwillig brandweerman in Staden.

Elke dag zwemmen

Echtgenote Martine werkte 31 jaar als secretaresse bij MBLE/Philips in Roeselare en verzorgde ook de boekhouding van Gilbert toen hij als zelfstandig metselaar aan de slag was. Het is overigens Martine die het vaakst in het zwembad terug te vinden is. “Als het mooi weer is, zwem ik tijdens de zomer elke dag”, vertelt ze. “Ik stap ‘s morgens uit bed en trek meteen naar het zwembad. Nadien kan ik meteen onder de douche die Gilbert vlak bij het zwembad geïnstalleerd heeft. Als ik niet rechtstreeks vanuit bed naar het zwembad trek, komt er van zwemmen meestal niet veel meer in huis doordat mijn aandacht dan naar het huishouden, klusjes en hobby’s uitgaat.”

Ik hou echt niet van zwemmen en fungeer dan maar als redder

Gilbert is dan weer allesbehalve een zwemmer. “Ik zwem niet graag”, verduidelijkt de heer des huizes. “Vorig jaar was ik twee keer in het zwembad te zien. Dit jaar ben ik er zelfs nog niet in geweest. Omdat ik het zwemmen niet echt onder de knie had, heb ik op mijn 40ste zelfs zwemlessen gevolgd. Ik denk zelfs dat ik chronische watervrees heb. Als er zich twintig mensen in het zwembad bevinden, ga ik er zeker ook niet inspringen.”

Niettemin geniet Gilbert toch met volle teugen bij het zwembad. “Ik ben al meer dan 30 jaar vinkenier en vinkenkweker”, aldus Gilbert. “Mijn vinken staan opgesteld in het groen langs het zwembad en op die manier geniet ik er van om tijdens de zomer naar het vinkengezang te luisteren.”

Hij geniet er ook van als anderen zich in het zwembad amuseren en fungeert daarbij als redder. “Ik heb immers een heus reddingsvestje waarop in grote letters ‘Redder Gilbert’ prijkt”, lacht Gilbert. “Eigenlijk leven we tijdens de zomer vooral buiten”, besluit Martine. “We trekken meestal alleen naar binnen voor ons middagdutje.”

Voetbalploegen

Het koppel deelt ook graag zijn zwembad met anderen. “Gilbert heeft een poolbar geïnstalleerd en er zijn hier ook al een aantal poolparties doorgegaan”, vertelt Martine. “De voetbalploegen waarin onze schoonzoon Dieter Vandendriessche speelde hebben hier wel eens feest gevierd. Ook de kinderen van onze dochter Amy amuseren zich regelmatig met vriendjes in het zwembad.”

Zoon Tim Vanderjeugd is dan weer niet zo vaak meer te gast in het zwembad. “Tim is director of sports marketing bij Trek-Segafredo”, weet vader Gilbert. “Hij is in die functie verantwoordelijk voor alle profwielerteams van Trek.” Tim is gehuwd met de Amerikaanse Marcy Carpenter en woont in de Verenigde Staten. “Dit jaar is Tim met zijn gezin op bezoek geweest”, aldus Gilbert. “We hebben toen in de tuin genoten van een Amerikaanse barbecue waarbij de worsten eerst in bier gekookt worden vooraleer ze op de barbecue belanden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier