Giks zamelt brillen in voor De Warmste Week

Steffi Wylein.©Hein Demeyer
Steffi Wylein.©Hein Demeyer" HDV
Redactie KW

Kledingketen Giks heeft een inzamelactie opgestart rond brillen. Mensen kunnen hun oude brillen deponeren in inzamelkokers die zich aan de ingang van elke Giks-winkel bevinden. De actie naar aanleiding van De Warmste Week loopt nog tot en met 12 december.

Het einde van het jaar nadert en dan zijn er heel veel bedrijven, organisaties en verenigingen die acties op het getouw zetten voor De Warmste Week. Ook kledingketen Giks sprong mee op de kar en organiseert een inzamelactie waar klanten oude brillen kunnen afgeven. Die zullen dan terecht komen in ontwikkelingslanden in onder andere Afrika.

“Bij Giks speelden we al even met het idee om een inzamelactie op te starten, maar zonder dat het bedrijf er financieel voordeel uithaalt”, bevestigt Steffi Wylein (48), marketing manager bij Giks. “We wilden rond iets modegerelateerd werken. Zo kwam ik op het idee om een actie rond brillen te lanceren. Mijn achtergrond als grafisch ontwerper speelde daar een grote rol in, daar ik in het verleden veel dingen heb ontworpen voor blinden en slechtzienden. Daarnaast denk ik ook niet dat er al veel inzamelacties rond brillen geweest zijn.”

Herkenbaarheid

Giks zou de actie normaal gezien opstarten in het voorjaar, maar het coronavirus gooide die plannen in de war. Toch kwam Steffi tijdens de lockdown met een nieuw idee op de proppen. “Ik zag verschillende berichten van de Warmste Week verschijnen, waarin ze opriepen dit jaar te focussen op goederen en diensten. Zo konden wij onze actie aan de Warmste Week koppelen, wat meteen meer herkenbaarheid brengt voor de klant.”

Nadat de klanten de brillen hebben gedeponeerd, moet alles natuurlijk ook nog naar de landen kunnen getransporteerd worden. “Ik ging dan ook op zoek naar een organisatie die de brillen kon verdelen en kwam terecht bij Lions International – Medico Belgium, een organisatie die sinds de oprichting aan hulpverlening deed in tal van Afrikaanse landen, zoals Rwanda, Burundi en D. R. Congo. De laatste jaren ging het steeds meer projecten voor ontwikkelingslanden en landen in nood steunen. Via Medico France kunnen zij die brillen verdelen naar de verschillende landen.”

Inzamelkokers

Steffi beseft dat de stap om brillen binnen te brengen misschien groot is en begrijpt dat deels ook. “De klant moet immers speciaal tot in onze winkel ( onder meer die van Sint-Eloois-Vijve, red.) komen om de brillen af te leveren in onze inzamelkokers die aan de ingang van de winkel staan en ze krijgen er daarnaast geen voordeel voor. Toch hopen we op nog wat meer respons. Daarom roepen we ook op aan alle mensen om brillen die ze niet meer gebruiken in een van onze inzamelkokers te komen deponeren. De leuze van de actie is niet voor niets ‘Jij maakt het verschil door een bril’.”

(AV)

De actie loopt nog tot en met 12 december. Info: Giks.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier