Gigantische prostaat zet aan tot tijdige prostaatcontrole

De opblaasbare prostaat kadert in een grotere bewustzijnscampagne waarmee de patiëntenvereniging Think Blue Vlaanderen mannelijke vijftigplussers aanspoort om zich tijdig te laten testen. © WK
Redactie KW

In het kader van de Movember-actie, die sinds 2003 wereldwijd de aandacht voor prostaatkanker wil verhogen, staat in de inkomhal van het AZ Sint-Jan een gigantische opblaasbare prostaat opgesteld.

De opblaasbare prostaat kadert in een grotere bewustzijnscampagne waarmee de patiëntenvereniging Think Blue Vlaanderen mannelijke vijftigplussers aanspoort om zich tijdig te laten testen. Prostaatkanker is immers de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen: één op zeven krijgt ermee te maken. Aangezien dit in het begin niet gepaard gaat met specifieke symptomen of klachten, blijft prostaatkanker vaak lang onopgemerkt. Als het om de langzaam groeiende vorm gaat, is dit meestal niet zo heel erg maar er is ook een levensbedreigende variant. Vandaar het belang van een regelmatige, liefst jaarlijkse, screening.

Wie op 12 en 13 november op de ziekenhuiscampus langskomt, kan doorheen de prostaat wandelen en via een hoofdtelefoon meer informatie krijgen over dit orgaan. Think Blue Vlaanderen en de prostaatkliniek van het Urologisch Centrum Noord-West-Vlaanderen bemannen er van 10 uur tot 16 uur een infostand waar ook diverse brochures te verkrijgen zijn. De West-Vlaamse snorrenclub zet mee de schouders onder het initiatief: de snor is immers het symbool van Movember.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier