Gigantische defensiehelikopter stijgt op bij AZ Groeninge: “De lucht is de beste snelweg”

Het AZ Groeninge in Kortrijk is voorzien van een helikopterpad. © EDB
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Indrukwekkende beelden die vandaag werden gedeeld op de Facebookpagina van het AZ Groeninge in Kortrijk. Een NH-90-helikopter van het Belgische leger vertrok er van op de helipiste, voor een levensbedreigende situatie. “Soms telt iedere minuut en dan is de lucht vaak de beste snelweg”, klinkt het bij Stefaan Lammertyn, woordvoerder van het Kortrijkse ziekenhuis.

Een militair toestel dat landt of opstijgt is sowieso al een visueel spektakel maar wanneer er levens op het spel staan, pompt het hart nog net iets sneller. “We kregen bijstand van defensie afgelopen maandag maar ik kan helaas niet zeggen waarom of voor wie.” Stefaan Lammertyn, woordvoerder voor het AZ, houdt zich strikt aan het beroepsgeheim wanneer hij de beelden verklaart. “Wij bepalen niet zelf wanneer een helikopter wordt ingeschakeld. Een operator van die noodcentrale in Brugge velt hier steeds een oordeel over. Wat ik wel kan zeggen is dat het meestal gaat om het transport van organen of patiënten die met hoogdringendheid moeten worden overgebracht. In de lucht is file immers bijna onbestaande en kunnen we zo tot pakweg Leuven raken in minder dan 30 minuten. Ik zeg wel bijna want boven Zaventem zou het kunnen gebeuren dat er wel sprake is van een opstopping in de lucht.”

Zo weinig mogelijk

De exacte cijfers over de inzet van een heli in Kortrijk liggen niet meteen binnen bereik maar Stefaan pareert de vraag meteen. “We gebruiken de helikopter het liefst van al zo weinig mogelijk”, sluit hij af. “Het gaat hem telkens over situaties waarbij een leven op het spel staat en waarbij er heel wat meer factoren fout kunnen lopen. Een baxter is bijvoorbeeld onderhevig aan luchtdruk en daar moet rekening mee gehouden worden. Onze mensen worden dan ook permanent getraind om in dergelijke situaties juist te handelen. We zijn gewoon blij dat de helikopter er is wanneer nodig.”

De helikopter werd gefilmd door Dave Allegaert, een medewerker van AZ Groeninge. Bekijk de indrukwekkende beelden hieronder.

az groeningehttps://www.facebook.com/azgroeningekortrijk/https://www.facebook.comFacebook1283

Via de lucht is soms de snelste weg voor het overbrengen van patiënten en organen. Maandag ll. kwam de NH90 van de Medical Component Be langs. #Kortrijk #helikopter #ziekenhuis (Beeld: Dave Allegaert)

Geplaatst door az groeninge op Woensdag 8 januari 2020

video1.0https://www.facebook.com/azgroeningekortrijk/videos/2608571809263827/500

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier