Gigantisch schip loopt aan de grond op naaktstrand in Bredene

Naakt zonnen op het strand van Bredene was vandaag niet mogelijk. © SR
Redactie KW

Donderdagochtend heeft P&0 Maritime Logistics, een firma uit Dubai, zijn kabellegger ‘Topaz Installer’ voor de eerste keer met opzet laten stranden op het Bredense naakstrand.

Het schip kwam aan land ter hoogte van strandpaal 6 rond 8.24 uur. Als alles goed gaat vertrekt het terug met het hoogwater rond 15.00 uur. De “Topaz Installer” is een varende installatie van 92 meter lang en 24 meter breed die wordt gebruikt om kabels van windmolenparken aan land te brengen.

Het doel van de onderneming op het strand van Bredene is om aan te tonen dat deze techniek, om het schip doelbewust te laten stranden, naar behoren werkt. Tegelijk kreeg de bemanning de kans om hun vuurbestrijdingscapaciteit aan boord te oefenen en een evacuatie op het strand te simuleren.

Er werd op het strand en langs de duinen een veiligheidsperimeter afgebakend en bewaakt door een beveiligingsfirma. Ook de lokale politie hield een oogje in het zeil. Dat bleek nodig want heel wat nieuwsgierige Bredenaars kwamen naar het strand en de omliggende duinen afgezakt om het drijvende gevaarte te bewonderen. Ook de leerlingen van het derde en vierde leerjaar van Vrije Basisschool Duinen kwamen (vanop een veilige afstand) een kijkje nemen.

Als alle proeven met succes worden afgerond, dan vertrekt de “Topaz Installer” straks naar Taiwan, waar het schip een reeks opdrachten wacht.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier