Gidsenkring Menen organiseert kerkhofwandelingen

De kapel van de familie Cappelle is volgens gids Yves Dupont een van de mooiste qua symboliek. © CB
Redactie KW

Met de novembermaand in het verschiet organiseert de gidsenkring van Menen samen met de dienst toerisme twee kerkhofwandelingen. Zowel op de oude stedelijke begraafplaats als op Menenwald is Yves Dupont gids van dienst. Beide rondleidingen zijn gratis.

‘Heden mij, morgen gij’. Die onontkoombare waarheid staat gebeiteld op de muur van een statige kapel op de oude stedelijke begraafplaats. “Qua symboliek is dit een van de mooiste monumenten op dit kerkhof: het anker van de standvastigheid, de zandlopers als symbool voor leven en dood, de palmtakken, de rozenkrans…”, zegt gids Yves Dupont. “En zo zal ik op zondag 31 oktober om 10.30 uur tijdens de wandeling op het kerkhof in de Zandputstraat de iconografie toelichten van zerken met een uil, een bijbel met ezelsoor, een afgeknotte zuil…”

Geschiedenis

Ook een flinke brok Menense geschiedenis komt aan bod. “Hier liggen meer dan 12.000 personen begraven. Het oudste graf dateert van 1824 en is van burgemeester Valcke. We staan stil bij burgemeesters, dokters, brouwers, priesters en kunstenaars. Met klinkende namen als August Debunne, Fred Wallecan of Gustave Delafontaine”, zegt Yves.

“Hier ligt zelfs een Russische prinses begraven. Ook opmerkelijke verhalen over de gewone man of vrouw passeren de revue. Zo is er een vrouw die in drie eeuwen leefde.”

Menenwald

Ook het militaire aspect uit beide wereldoorlogen komt aan bod. “Wist je dat er vijftien soldaten uit Groot-Brittannië en Canada begraven liggen? En ken je het tragische verhaal van de broers Sabbe, die gedood werden door een vliegerbom?”

Het mausoleum, het erepark van de oud-strijders, burgerslachtoffers, gesneuvelde weerstanders…: de verhalen liggen er zomaar voor het rapen.

De tweede wandeling vindt plaats op zondag 7 november om 14 uur. Plaats van afspraak is Menenwald in de Groenestraat 129. “Met 50.000 gesneuvelden is Menenwald de grootste Europese begraafplaats van Duitse militairen uit WOI. Je verneemt hoe de begraafplaats is ontstaan, maar het belangrijkste zijn de verhalen van enkele militairen, die er begraven liggen”, besluit onze gids. (CB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.