Ghislain en Rosette laten slagerij over aan zoon: “Ons leven verandert nu helemaal”

Ghislain en Rosette geven hun slagerij in handen van zoon Miguel en schoondochter Jennifer. © LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Na net geen 40 jaar – ze openden hun zaak op 14 augustus 1980 – hangen Ghislain Brusselle en Rosette Leuwers hun schort aan de vleeshaak. Zoon Miguel en schoondochter Jennifer Devriendt zetten sinds 1 oktober met groot enthousiasme – en met zijdelings toch nog het waakzaam oog van vader Ghislain – de zaak in Oudenburg verder. “Met pijn in het hart, hoor, maar met het volste vertrouwen”, pinkt Ghislain een traantje weg.

Ghislain Brusselle (62) groeide op in Lo en heeft zijn opleiding gehad aan de beenhouwersschool van Diksmuide. “Al heel jong wist ik dat ik een eigen zaak wilde. Mijn plan was om dat in Brussel te doen”, herinnert Ghislain zich. Maar de liefde stak daar een stokje tussen. Ghislain trouwde in augustus 1980 met Rosette Leuwers (60) uit Zandvoorde bij Zonnebeke. “Neen, naar Brussel trekken, zag ik echt niet zitten”, voegt Rosette er aan toe.

Dan begon een zoektocht naar een zaak in West-Vlaanderen. “Via een leverancier vernamen we dat in Oudenburg de slagerij Willems-Boone over te nemen was. We hadden er meteen een goed gevoel bij en kwamen hier in de Zandvoordsestraat wonen. Het was in die tijd niet de gewoonte dat de toog vol lag met allerlei bereidingen. Neen, die was toen gevuld met biefstuk, koteletten, worsten, blinde vinken”, vertelt Ghislain die later avondschool volgde en keurslager werd.

Opvolging

In de periode van 40 jaar heeft de zaak van Rosette en Ghislain heel wat vernieuwing ondergaan. “Een eerste keer toen we hier zes jaar bezig waren en daarna hebben we nog twee keer geïnvesteerd. We konden het huis hiernaast kopen en uitbreiden. Ook het atelier en de frigo’s werden vernieuwd om te voldoen aan de opgelegde normen: koude en warme keuken moeten gescheiden zijn, ook met aparte vuilnisbakken”, leggen Rosette en Ghislain uit.

“Nu is het tijd om de fakkel door te geven. Met pijn in het hart, maar met plezier en volle vertrouwen”, zegt Ghislain emotioneel. Sedert 1 oktober zijn zoon Miguel (33) en schoondochter Jennifer Devriendt (27) de zaakvoerders van de keurslagerij in de Zandvoordsestraat. En met de kleine Owen (19 maanden) is de opvolging bij het geslacht Brusselle al verzekerd.

In onze beginperiode lag de toog nog niet vol met allerlei bereidingen

“We gaan er met vol enthousiasme tegenaan en hebben al grootse plannen”, vertelt het jonge koppel. “In februari gaat de zaak een vijftal weken dicht om te vernieuwen naar een moderne winkel. We gaan onder andere voor nog meer zelfbediening. Met de heropening zullen we een klantenkaart invoeren en er komt ook een afhaalautomaat. Klanten zullen hun bestelling via onze webshop kunnen doorgeven en die dan wanneer het hen past ophalen via een eigen code”, legt Jennifer uit. Ze is van opleiding verpleegkundige en werkte vier jaar in het AZ Sint-Lucas in Brugge. “Maar ik wist al wat af van charcuterie door mijn vakantiejob bij Spegelaere. En mijn schoonvader was een super leraar”, lacht ze.

“Onze traiteurdienst buiten huis blijft en we gaan ons nog meer toeleggen op eigen producten en focussen op glutenvrij. We gaan ook mee met de trend van vegetarisch en ook voor deze klanten producten aanbieden”, aldus de nieuwe zaakvoerders. “Verder willen we een duurzame zaak worden: plastiek zakjes hebben we al geband. We gaan nog een stapje verder en vragen onze klanten bij deze hun plastiek potjes voor hergebruik mee te brengen.”

Nieuwe episode

Voor Rosette en Ghislain breekt nu een nieuwe episode in hun leven aan. “Ja, ons leven verandert nu helemaal. Hobby’s? Hebben we nooit tijd voor gehad. Ik denk dat het bij Ghislain toch zal kittelen om de kinderen te komen helpen”, lacht Rosette Leuwers.

“Ik zal me nu wat meer met de tuin bezig houden en met mijn dieren, een minipaardje en mini-ezeltjes”, voegt Ghislain er vlug aan toe. “Graag zou ik eens naar Canada gaan. Ik heb er veel familie. Onze buurman heeft al zijn hulp aangeboden bij het opzoeken van die familieleden. Nu alleen nog Ghislain overtuigen”, besluit Rosette met een knipoog naar haar echtgenoot.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier