Gezondheidscentrum en restaurant in de plaats van Uitvaartzorg Commeyne in Roeselare

Uitvaartzorg Commeyne wordt restaurant Tallore en Infraligne Roeselare. Links zien we Tine Vanhee en Adelbrecht Commeyne en rechts de nieuwe eigenaars Lieselore Dumont en Olivier Dedrie. (foto Stefaan Beel) © Stefaan Beel
Peter Soete

Eind november verhuist Uitvaartzorg Commeyne uit de Westlaan naar hun nieuwe locatie op de Zilverberg. Meer ruimte en een rustige groene omgeving zal voor een betere beleving zorgen. In de huidige gebouwen komt een fit- en gezondheidscentrum en een restaurant.

“De bouwwerken zitten mooi op schema”, gaan Adelbrecht en Tine Commeyne van start. “Eind november zal alles klaar zijn en kunnen we verhuizen van de Westlaan naar de Zilverberg. De stukadoors en schilders zijn volop bezig en deze week is de parking gegoten. Ook de aanleg van de groenzones verloopt volgens plan.”

“Iedere donderdagnamiddag houden we een werfvergadering met de architect en de aannemers en nu zijn dat meestal technische vergaderingen. Hoe moeten de gordijnen ingewerkt worden in de spanplafonds of hoe worden de airco’s ingebouwd. Onze architect denkt heel veel mee en probeert te anticiperen op zaken die misschien een probleem kunnen vormen. Dat is natuurlijk een enorm voordeel.”

Ecologische buffer

“Het is ook nodig dat iedereen scherp blijft want de stedenbouwkundige richtlijnen die moeten gevolgd worden, zijn niet altijd eenvoudig. Op het dak van de aula komt een volledig groendak dat als een ecologische buffer dienst doet en het water langzaam naar onze negen regenputten laat vloeien. Wanneer die gevuld zijn, laten die de helft van het water opnieuw in de bodem sijpelen. Ook op het vlak van isolatie en ventilatie zijn er strikte richtlijnen.”

Kerk bouwen

“Op de nieuwe site komen twee aula’s: één met een capaciteit van 250 personen en één met een capaciteit van 100 personen. Die twee aula’s kunnen samengevoegd worden tot één grote aula voor 350 personen. Mijn vader heeft vroeger eens lachend gezegd dat we nog een kerk zouden bouwen. Het is natuurlijk geen kerk maar toch een gebouw waar evenveel mensen binnen kunnen.”

“In april noteerden we een verdubbeling van overlijdens bij ons”

“Er komt ook een grote ontvangstruimte, acht rouwkamers, twee besprekingsruimtes waar we in alle rust en volledig ongestoord alles kunnen bespreken, een winkel die gescheiden is van het funerarium, een regiekamer en veel meer ruimte en parking dan we nu hebben. De zaak zal ook van de baan verwijderd liggen en in een mooie groenzone liggen met een aangelegde vijver.”

Verdubbeling

“Corona heeft ook een impact gehad voor ons. Vanaf eind maart en zeker in april noteerden we een verdubbeling van overlijdens bij ons. Het virus heeft erg hard toegeslagen, ook in Roeselare. Als we spreken van een verdubbeling dan gaat het van 25 overlijdens in een normale aprilmaand tot 50 overlijdens dit jaar in april. Dat is bijna twee uitvaarten per dag! Dat zijn geen normale sterftecijfers.”

“Wij hebben gelukkig iedereen kunnen helpen in deze zware maanden maar we waren zelf heel voorzichtig. We wilden absoluut niet zelf besmet geraken want in dat geval was het gewoon deuren dicht bij ons. We proberen ook bij de uitvaarten zo veel mogelijk veiligheidsmaatregelen na te leven. Zo laten we bij de begroeting in de kerk de familie achter de kist plaatsnemen om een goede afstand te bewaren. Maar het blijft altijd een uitdaging om een emotioneel gebeuren als een uitvaart zo coronaproof mogelijk te begeleiden.”

Tallore en Infraligne

Infraligne Roeselare en Tallore, de twee zaken van het koppel Olivier Dedrie en Lieselore Dumont, komen in het vroegere uitvaartcentrum. In de aula en winkel komen de infraroodcabines en in de rouwkamers komen douches. Enkele kamers kunnen ook verhuurd worden aan vrije beroepen zoals kinesisten.

De woning van Adelbrecht en Tine Commeyne wordt restaurant Tallore. Er bestaan al take out Tallores in Ieper en Kuurne en er komen er bij in Brugge en Oostende maar nu komt er dus ook een take out & in in Roeselare. Olivier, die ook actief is als event coördinator van de Welington hippodroom in Oostende, zal in zijn professionele keuken (de vroegere werkruimte) gezonde, verse maar vooral lekkere gerechten bereiden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier