Zorgkundige Erna (55) krijgt eerste prik in Vaxpo: “De huidhonger is groot”

Verzorgende Erna Van der Beken (55) kreeg er een prikje van Eline Declerq, een thuisverpleegkundige en vrijwilliger in Vaxpo.© AN
Verzorgende Erna Van der Beken (55) kreeg er een prikje van Eline Declerq, een thuisverpleegkundige en vrijwilliger in Vaxpo.© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

In Vaxpo, het vaccinatiecentrum van Kortrijk, Harelbeke en Kuurne werden dinsdagvoormiddag de eerste vaccins toegediend. Verzorgende Erna Van der Beken (55) kreeg er een prikje van Eline Declerq, een thuisverpleegkundige en vrijwilliger in Vaxpo. In de loop van de week komen nog 300 andere zorgkundigen aan de beurt.

Vandaag (dinsdag) worden naar schatting zo’n 120 prikjes uitgedeeld in hal 5 van Kortrijk Xpo. Na de dry-run op 10 februari waarbij het volledige parcours getest werd zonder vaccins, start deze week de zogenaamde ‘wet-run’.

Huidhonger

Erna Van der Beken uit Heule, verzorgende bij thuiszorgorganisatie i-mens, kreeg de eer van het eerste prikje. Ze kreeg het AstraZenecavaccin toegediend. “Veel tijd heb ik niet, want ik ga zo meteen weer werken, maar deze kans kon ik niet laten liggen”, glimlacht ze. “Als zorgkundige loop ik constant binnen en buiten bij risicopatiënten en ook thuis moet ik opletten, want mijn man heeft ook een zwakke gezondheid.”

De organisatie in het centrum verliep vlot. Erna is tevreden. “Ik werd goed ontvangen, alles verliep volgens het boekje. Ik heb er helemaal niets op aan te merken”, vertelt ze. “Mijn man heeft nog geen datum gekregen om zich te laten vaccineren. Maar we hopen dat dat niet lang meer zal duren. We hebben zes kleinkinderen die we al heel lang niet meer gezien hebben en de huidhonger is groot.”

Erna mag pas op 18 mei om een tweede prikje komen. Pas dan is ze helemaal beschermd. Die wachttijd is wat langer dan de oorspronkelijk voorziene drie weken.

Al gevaccineerd

Ook Hilde Verschaeve, de coördinator van Vaxpo is tevreden. “De mensen lijken enthousiast. We krijgen weinig negatieve reacties. Van de mensen die niet komen opdagen horen we van veel dat ze al gevaccineerd werken. Omdat dat via Vlaanderen verloopt, weten wij niet precies wie al een prik kreeg. Alles verloopt op dit moment soepel.”

Op dinsdag, woensdag en donderdag wordt telkens 1 vaccinatielijn opengesteld waarbij in totaal 300 vaccins worden gezet. Van alle zorgprofessionals die werden uitgenodigd heeft bijna 80% hun afspraak bevestigd of geannuleerd wegens al gevaccineerd. Ook een deel van de medewerkers die aan de slag gaan in Vaxpo krijgen een eerste vaccin.

7.200 prikjes per week

Volgende week opent Vaxpo de deuren op 2 en 3 maart voor de volgende 400 dosissen. Dan gaan er twee lijnen open. Alle uitnodigingen hiervoor zijn reeds de deur uit. Vaxpo zit daarmee nog lang niet op maximumcapaciteit. “Wij zijn voorzien om 7.200 prikjes per week te zetten”, aldus Hilde. “Maar daarvoor zijn nu nog niet genoeg vaccins.” Om een vaccinatiegraad van 70 procent te krijgen in Kortrijk, Kuurne en Harelbeke moeten uiteindelijk zo’n 90.000 inwoners gevaccineerd worden.

Intussen staat de website www.vaxpo.be online. Er is een uitgebreide vraag- en antwoordpagina met een handig overzicht van alle praktische informatie over de bereikbaarheid van Vaxpo en hoe het vaccinatieproces verloopt. Er is een contactformulier voor vragen. Wie als vrijwilliger wil meehelpen in Vaxpo kan hier terecht.

Het Vaxpo-callcenter is sinds vorige week actief. Bij het callcenter kunnen de inwoners van Kortrijk, Harelbeke en Kuurne terecht met hun praktische vragen zoals hulp bij het bevestigen en verplaatsen van hun afspraak of het regelen van vervoer. Het callcenter is te bereiken op het nummer 056 244 000. Je wacht best eerst tot je de uitnodiging tot vaccinatie toegestuurd krijgt, vooraleer je contact opneemt. Zo kunnen de medewerkers jou vlot verder helpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier