Zonnebeke kleurt nog meer roze

Schepen Joachim Jonckeere, Evelien Van Ootegem, Nele De Baecke en Loes Vroman van de sociale dienst, Mieke Pierpont ( WZC), de naaimadammen en bewoners wzc. © (Foto NVZ)
Redactie KW

Zonnebeke wil alle dames van 50 tot 69 jaar aansporen tot preventief kankeronderzoek door te informeren en te sensibiliseren/

“In het kader van ‘gezonde gemeente’ is het evident dat we opnieuw ten volle aan de actie van het Centrum voor Kankeropsporing willen meewerken”, stelt schepen Joachim Jonckheere (#Team8980). “We willen immers drempels verlagen en het onderwerp bespreekbaar maken, zodat de vrouwen voldoende kennis hebben en zelf kunnen beslissen over hun deelname. In Zonnebeke liet 67,2% van de vrouwen van 50 tot en met 69 jaar zich preventief onderzoeken. We zijn al trots op dit cijfer. Met onze bijkomende inspanningen willen we dit gunstige cijfer behouden en streven we naar 75%. We nemen voor de tweede keer deel aan de actie en sommige items blijven behouden, maar er zijn ook nieuwe acties.”

De naaimadammen vzw stikten een gigantisch roze XL-lint dat, als startschot van de campagne, aan de voorgevel van het gemeentehuis werd bevestigd. Net zoals vorig jaar, kleuren opnieuw enkele publieke plaatsen in de gemeente, zoals gemeentehuis Zonnebeke, Zandvoorde, Passendale, plein Geluveld en heksenmonument Kortekeer, roze bij zonsondergang. In de laatste week van oktober wordt massaal gesport in het roze om het thema in de kijker te stellen. De massaal bijgewoonde ‘Lady Move’-avond op 5 november in OC De Leege Platse en sporthal zal ook volledig in de kleuren van het thema verlopen.

Ook lokale handelaars steunen de actie en kleden hun etalage in het roze of versieren ze met een buste. “Op dinsdag 19 oktober om 19 uur in de bibliotheek De Letterschuur en op dinsdag 26 oktober om 19 uur in Welzijnsschakel ’t Zunnetje vindt een mammoboxsessie plaats. Met een gezonde hap en drankje bij de hand komen vrouwen, in een kleine groep, alles te weten over borstbewustzijn, borstkankeropsporing en zoveel meer. Werkelijk een aanrader,” stelt Nele De Baecke van de sociale Dienst.

Woonzorgcentra

Voor het woonzorgcentrum prijkt een reuzehart met reuzebeha. “Deze werd vervaardigd door vrijwilligers en geschilderd door bewoners,” zegt Veerle Pierpont, ergotherapeut in het wzc. “De bh werd gehaakt door onze bewoners, net als de vele lintjes. Het is misschien verwonderlijk dat we aan deze actie meewerken maar een aantal van onze bewoners werd ooit getroffen door borstkanker, en heel wat van onze bezoekers zijn in de leeftijdscategorie die in aanmerking komt voor borstonderzoek.”

In het WZC in Passendale werkt men creatief mee en werkt men rond verhalen van mensen die borstkanker hadden. “We zijn blij dat iedereen zo enthousiast reageert en hopen zo ons streefdoel te bereiken. Door borstkanker in een vroeg stadium te ontdekken, vermijden we verwikkelingen en zwaardere behandelingen, en vergroot de kans op genezing. Tijdig opsporen is dus belangrijk.” (NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier