Ziekenhuizen schalen tegen dinsdag op naar fase 2A: 60 procent intensieve bedden voor coronapatiënten

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

Tegen dinsdag 6 april moeten alle Belgische universitaire en algemene ziekenhuizen opschalen naar fase 2A van het spreidingsplan. Dat heeft het Hospital & Transport Surge Capacity-comité van de federale overheid dinsdag gevraagd. Concreet moet 60 procent van de bedden op intensieve zorg worden voorbehouden voor coronapatiënten en moeten 300 extra bedden ‘met intensief karakter’ klaargemaakt worden. Ook niet-dringende ingrepen die intensieve zorgen nodig hebben, moeten worden uitgesteld.

Met een brief aan alle 104 universitaire en algemene ziekenhuizen in ons land vraagt de federale overheid via het Hospital & Transport Surge Capacity-comité om op te schalen naar fase 2A. Concreet betekent dat dat van de zowat 2.000 bedden op intensieve zorgen, 60 procent moet worden voorbehouden voor coronapatiënten. Dat komt overeen met zo’n 1.200 bedden van het totaal aantal erkende bedden op intensieve zorgen. West-Vlaanderen telt elf ziekenhuizen, goed voor 221 erkende bedden op intensieve zorgen. Vanaf dinsdag moeten 133 van die bedden dus voorbehouden worden voor coronapatiënten.

Daarnaast moeten op de niet-intensieve afdelingen vier keer zoveel bedden vrijgehouden worden en moeten 15 procent extra bedden met intensief karakter worden gecreëerd. Het gaat daar om zo’n 300 extra bedden. De federale overheid zal ook sterk inzetten op het spreiden van coronapatiënten over de verschillende ziekenhuizen, in de eerste plaats binnen het eigen netwerk of binnen de provincie

De vraag komt er nadat dinsdag duidelijk werd dat 98 procent van alle bedden op de intensieve zorgen vol liggen, covid- én niet-covidzorg opgeteld. Momenteel hebben 738 coronapatiënten nood aan die intensieve verzorging, maar dat aantal stijgt nog elke dag. Omdat veel patiënten ook langer moeten blijven, dreigt verzadiging, zo waarschuwen experten en ziekenhuizen.

Niet-dringende zorg uitgesteld

Verder wordt ook gevraagd om alle niet-dringende en planbare zorgen die gebruikmaken van intensieve verzorging uitgesteld worden. Dringende en noodzakelijke activiteiten en revalidatie of lopende levensreddende therapieën moeten wel voortgezet worden. “Ziekenhuizen zijn en blijven veilige plekken om deze zorg te garanderen”, klinkt het. “De coronazorg wordt duidelijk gescheiden van de reguliere activiteiten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.